Zonnepanelen vergelijken; kosten, opbrengst en capaciteit

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  12 mins leestijd

  Als gevolg van de stijgende energieprijzen wordt de aanschaf van zonnepanelen steeds aantrekkelijker. Door zonnepanelen te installeren, produceert u uw eigen schone stroom en bespaart u jaarlijks op uw energiekosten. U hoeft zelf minder dure energie in te kopen bij uw energieleverancier, wat gecompenseerd kan worden door eigen opgewekte schone stroom.

  Benieuwd naar wat zonnepanelen voor u kunnen betekenen? In dit artikel bespreken we alle ins en outs van de verschillende soorten panelen zodat u goed geïnformeerd bent bij het vergelijken van onze offertes!

  Ontvangt u liever direct een aantal offertes van voor u geschikte zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur een aantal vrijblijvende offertes van leveranciers bij u uit de regio!

  Waarom zonnepanelen vergelijken?

  Zonnepanelen op uw dak worden steeds populairder, maar waarom is dit nu zo? Het installeren van panelen brengt een hoop voordelen met zich mee. De redenen dat particulieren en bedrijven ervoor kiezen om zonnepanelen aan te schaffen zijn:

  • Uw energierekening wordt aanzienlijk lager
  • Nadat u de panelen heeft terugverdiend, produceert u minimaal 20 jaar gratis stroom
  • U bent minder afhankelijk van schommelende energieprijzen
  • U draagt bij aan de bestrijding van klimaatverandering. Met zonnepanelen produceert u namelijk energie op een schone en groene manier
  • Door uw eigen energie op te wekken bent u minder afhankelijk van energieleveranciers 
  • De panelen functioneren geluidloos en zijn vrijwel geheel onderhoudsvrij

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit uw regio.

  Vergelijk nu >

  Hoe werken zonnepanelen?

  Zonnepanelen op uw dak worden steeds populairder, maar waarom is dit nu zo? Het installeren van panelen brengt een hoop voordelen met zich mee. De redenen dat particulieren en bedrijven ervoor kiezen om zonnepanelen aan te schaffen zijn:

  1. Zonlicht schijnt op de zonnecellen van de panelen;
  2. Tussen de twee laagjes silicium ontstaat elektriciteit;
  3. Elektriciteit wordt naar de omvormer gestuurd;
  4. De omvormer zet de elektriciteit om in wisselstroom;
  5. De wisselstroom gaat naar uw meterkast, die het vervolgens naar uw stopcontacten en apparaten stuurt. 
  6. Overbodige opgewekte zonne-energie wordt aan het elektriciteitsnet geleverd en wordt aan het eind van het jaar van uw energierekening afgetrokken.

  Welke type zonnepanelen zijn er?

  Soort zonnepaneel Vermogen Gemiddelde aanschafkosten Voor- en nadeel
  Monokristallijne zonnepanelen Zeer hoog €700 per paneel + Hoogste opbrengst per m2

  – Duurder soort zonnepaneel

  Polykristallijne zonnepanelen Hoog €600 per paneel + Geschikt voor daken met weinig zonlicht

  – Lagere opbrengst als monokristallijne panelen

  Dunne film zonnepanelen Laag €400 per paneel + Buigzaam

  – Laagste opbrengst

  Glas-glas zonnepanelen Zeer hoog €900 per paneel + Langste levensduur

  – Duurste soort zonnepaneel

  Zonnepanelen vergelijken via Offerte.nl

  Voordat u zonnepanelen gaat kopen, is het verstandig om de panelen te vergelijken op vijf aspecten, namelijk: de investering, de terugverdientijd, de soorten, de opbrengst en de kleur. Hieronder lichten we deze aspecten nader toe!

  Zonnepanelen vergelijken – Investering

  Het eerste aspect waar zonnepanelen op vergeleken kunnen worden is de prijs. Het voordeel in 2023 is dat u geen btw meer hoeft te betalen! Door de btw te verlagen van 21% naar 0%, hoeft u bij de aankoop van zonnepanelen, de btw niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Dat scheelt u veel administratief gedoe.. De overheid heeft deze regeling ingevoerd om het u makkelijker te maken!

  De daadwerkelijke kosten voor uw panelen hangen af van een aantal factoren zoals: het soort, het merk, de kwaliteit, de hoeveelheid en het vermogen van de zonnepanelen. Voor een paneel met een piekvermogen van 350 Wp kan u rekenen op 300 tot 500 euro per paneel. Voor panelen van 500 Wp beginnen de prijzen vanaf 550 euro.

  Naast de kosten voor de zonnepanelen zelf, heeft u ook  de installatiekosten. Deze kosten worden meestal in de totaalprijs meegerekend. De installatiekosten bedragen ongeveer 20% van de totaalprijs.

  TIP! De voordeligste zonnepanelen zijn vaak niet de beste aankoop. Let daarom goed op de prijs-kwaliteitverhouding van de zonnepanelen die u op het oog heeft.

  Huishouden Geschat verbruik Geschat aantal panelen Geschatte investering
  1 persoons 1850 kWh 6 € 4.000
  2 persoons 3000 kWh 8  € 5.000
  3 persoons 3500 kWh 10  € 6.000
  4 persoons 4000 kWh 12  € 7.000

  Zonnepanelen vergelijken – Opbrengst

  De opbrengst van uw zonnepanelen geeft aan hoeveel energie de zonnepanelen kunnen opwekken. De opbrengst van uw zonnepanelen wordt beïnvloed door twee factoren, namelijk: het vermogen van de panelen en de degradatie van de panelen.

  Het vermogen
  Voor zonnepanelen geldt: hoe hoger het vermogen, hoe meer energie een zonnepaneel kan opwekken. Hoe meer energie u zelf opwekt met zonnepanelen, hoe meer u kunt besparen op uw energiekosten. Het maximale vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). 

  Degradatie
  De zon schijnt in Nederland niet het gehele jaar. Nu is het zo dat zonnepanelen ook stroom leveren bij bewolking. Wel moet er rekening gehouden worden met het feit dat de opbrengst van de zonnepanelen niet het gehele jaar door optimaal is. Daarom wordt bij het berekenen van de verwachte opbrengst een factor van 0,85 gehanteerd. Deze factor is bepaald omdat zonnepanelen slechts 85% van hun capaciteit daadwerkelijk benutten. Het verlies zit hem in de temperatuur van de panelen. Zodra zonnepanelen warmer worden dan 25 graden, verliezen ze per extra graad Celcius 0,5% vermogen. In de zomer kunnen zonnepanelen zelfs warmer worden dan 60 graden. Het vermogensverlies kan dan oplopen tot maar liefst 20%.

  Verwachte opbrengst berekenen
  De verwachte opbrengst per paneel, per jaar kan u berekenen. Dit doet u door het totale vermogen van uw zonnepaneelsysteem in Wattpiek te vermenigvuldigen met 0,85.

  Een voorbeeld: stel u heeft 2 zonnepanelen van 360 Wp, dan berekent u 720 Wp x 0,85 = 612 KWh per jaar. Hoe hoger het totale vermogen van uw systeem aan zonnepanelen, hoe hoger de verwachte opbrengsten. Het is hierbij natuurlijk wel van belang dat uw panelen aan voldoende zonuren worden blootgesteld. Een ander leuk feitje: de optimale temperatuur voor panelen om stroom op te wekken is 25 graden Celcius. Het zal geen verrassing zijn dat de opwek in de zomer een stuk hoger is dan in de winter.

  Van opbrengst naar verbruik
  Een beperkt deel van alle energie die uw panelen opwekken, verbruikt u daadwerkelijk direct zelf: slechts 30% De overige 70% kunt u óf opslaan in een batterij, óf terugleveren aan het energienet. Op dit moment is het nog heel voordelig om alle overtollige stroom aan het net terug te leveren. Dit komt doordat de salderingsregeling van kracht is. Dit betekent dat u de energie die u teruglevert mag wegstrepen van de stroom die u van het net inkoopt. Het is ook heel gebruikelijk dat u in een periode zowel stroom teruglevert én stroom inkoopt. Bijvoorbeeld omdat u ‘s avonds de lampen aan hebt staan en televisie kijkt, terwijl de zon op dat moment natuurlijk niet schijnt. Met de salderingsregeling maakt het voor het financiële plaatje eigenlijk niet uit of u uw opgewekte stroom direct verbruikt of teruglevert. Vanaf 2025 zal dit veranderen omdat de salderingsregeling dan jaarlijks zal worden afgebouwd (t/m 2031). Op dat moment zal u voor uw stroom die u teruglevert enkel nog maar een hele lage vergoeding krijgen. Ook moet u uw stroom ‘s avonds voor een veel hogere prijs inkopen. In de komende jaren zal het gebruik van een Thuisbatterij daarom een stuk interessanter worden. Gelukkig kan u in 2023 en 2024 nog volledig van de salderingsregeling genieten, en is het in de eerste jaren daarna ook nog voor een groot deel van toepassing op uw teruggeleverde stroom. 

  Een voorbeeld:

  Voor een eenmalige investering van 6,000 euro kan u 10 zonnepanelen aanschaffen die jaarlijks 3,500 kWh opwekken. Met de salderingsregeling kan u hiermee 1,500 euro op jaarbasis besparen!

  Zonnepanelen vergelijken – Terugverdientijd

  De belangrijkste vraag voor velen is natuurlijk hoelang het duurt voordat u uw investering er weer uit hebt. Dit hangt af van hoeveel u maandelijks bespaart met uw opgewekte stroom. Uw maandelijkse besparing hangt weer af van de huidige energieprijzen en hoeveel u kunt salderen. 

  Het mag geen verrassing zijn dat de terugverdientijd heel goed is op dit moment. Dit komt doordat de elektriciteitsprijzen historisch hoog zijn geweest het afgelopen jaar en omdat er volop gesaldeerd kan worden. 

  Voor een gemiddeld huishouden is de terugverdientijd op dit moment ongeveer 5 jaar. Met een levensduur van 25 jaar betekent dit dat u na 5 jaar nog 20 jaar gratis van uw zonnepanelen kunt genieten. Dit is goed voor het milieu en voor uw portemonnee!

  Zonnepanelen vergelijken – Soorten

  Er zijn meerdere soorten en type panelen, namelijk: monokristallijne, polykristallijne, dunne film en glas-glas zonnepanelen. Alle soorten beschikken over hun eigen specifieke eigenschappen. Hieronder leggen we u deze uit:

  Monokristallijne zonnepanelen
  De zonnecellen in een monokristallijne zonnepaneel beschikken allemaal over één kristal. Alle kristallen liggen in dezelfde richting waardoor het belangrijk is dat het zonlicht direct in de cellen schijnt.

  Voordelen:

  + Deze zonnepanelen leveren de hoogste opbrengst per m2
  + Deze zonnepanelen zijn geschikt voor kleinere daken
  + Strak, effen zonnepaneel

  Nadelen:

  – De zonnepanelen zijn duurder

  Polykristallijne zonnepanelen
  In een polykristallijn zonnepaneel beschikken de zonnecellen over meerdere kristallen. Polykristallijne panelen vertonen daardoor een soort gevlekt patroon.

  Voordelen:

  + Deze zonnepanelen zijn geschikt voor daken met weinig zonlicht
  + Deze zonnepanelen zijn een stuk goedkoper dan de monokristallijne zonnepanelen

  Nadelen:

  – Minder strak, effen zonnepaneel
  – De opbrengst is lager dan bij monokristallijne zonnepanelen

  Dunne film panelen
  Deze panelen hebben geen kristalstructuur, maar bestaan uit een dunne film van amorf silicium.

  Voordelen:

  + Deze dunne film panelen zijn buigzaam en daarmee te gebruiken voor bijvoorbeeld: voer- en vaartuigen
  + De prijs voor deze panelen ligt een stuk lager dan de prijs voor de andere verschillende soorten zonnepanelen

  Nadelen:

  – De opbrengst van deze zonnepanelen is het laagst van alle soorten

  Glas-glas zonnepanelen
  Deze panelen bestaan geheel uit glas. De achterkant bestaat dus ook uit glas in plaats van kunststof. De andere soorten panelen hebben allemaal wél een achterkant van kunststof

  Voordelen:

  + Deze zonnepanelen hebben de langste levensduur vergeleken met alle andere soorten panelen, namelijk maarliefst 40 jaar
  + Glas-glas panelen degraderen het minst snel waardoor de opbrengst het langst optimaal blijft

  Nadelen:

  – Deze zonnepanelen zijn duurder dan andere soorten

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit uw regio.

  Vergelijk nu >

  Zonnepanelen vergelijken – Kleuren

  Zonnepanelen zijn in twee kleuren te verkrijgen, namelijk zwart en blauw. We leggen het verschil voor u uit:

  Zwarte zonnepanelen (monokristallijn)
  + deze panelen zien er strak en elegant uit
  + deze zonnepanelen hebben een hoog piekvermogen waardoor de opbrengst ook hoger is dan die van blauwe zonnepanelen

  – de zonnepanelen hebben direct zonlicht nodig

  Zwarte zonnepanelen zijn een geschikte keuze wanneer u een klein dakoppervlakte hebt, maar wel gericht op het zuiden.

  Blauwe zonnepanelen (polykristallijn)
  + functioneren het best bij indirect zonlicht
  + goedkoper dan zwarte panelen

  – deze blauwe panelen hebben gemiddeld een lager piekvermogen waardoor de opbrengst lager is dan bij zwarte zonnepanelen

  Blauwe panelen zijn een geschikte keuze wanneer u een groot dakoppervlak heeft, maar deze niet helemaal zuidelijk georiënteerd is.

  Benieuwd naar welke zonnepaneel kleur voor u het meest geschikt is? Vul dan ons formulier in op basis van uw wensen en wij sturen u een aantal geschikte zonnepaneel offertes op.

  Afmetingen
  Wist u dat verschillende soorten panelen ook verschillende afmetingen kunnen hebben? De oppervlakte van uw dak bepaalt wat de ideale paneel afmeting is. Om dit te berekenen hebben onze partners iets meer informatie van u nodig. Vul daarom ons formulier in zodat u precies kunt zien wat de kosten zijn en hoe lang het duurt voor u de panelen hebt terugverdiend

  Schuin dak of plat dak
  Heeft u een schuin dak? Dan moeten de panelen op een andere manier gelegd worden dan wanneer u een plat dak hebt. Daarnaast kijkt de installateur ook naar het aantal zonuren en de ligging van de panelen.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit uw regio.

  Vergelijk nu >

  Waar moet ik verder op letten bij het vergelijken van zonnepanelen?

  Bij de aanschaf van zonnepanelen is het verstandig om op een aantal punten te letten om teleurstellingen te voorkomen. Hieronder bespreken we de punten waar u extra op moet letten bij de aankoop van zonnepanelen:

  1. De totaalprijs: is alles in de offerte meegenomen? Denk hierbij aan de installatiekosten en de kosten per paneel.
  2. De betalingsvoorwaarden: moet u een aanbetaling doen? En is het eventueel mogelijk om in termijnen te betalen?
  3. De levertijd: hoe snel kunnen de zonnepanelen daadwerkelijk op uw dak liggen?
  4. Services die bij de prijs inbegrepen zijn: sommige leveranciers bieden extra services aan zoals tips voor energiebesparing.

  Zonnepanelen offertes vergelijken?

  Het is interessant om een aantal zonnepaneel offertes te vergelijken van verschillende installateurs en specialisten. Wij kunnen u daarbij helpen!

  Via onze website ontvangt u diverse op maat gemaakte zonnepaneel offertes van bedrijven bij u uit de regio. Vul nu uw persoonlijke gegevens en wensen in op ons formulier en wij gaan voor u aan de slag om de meest geschikte aanbieders te selecteren. Zij sturen u vervolgens  vrijblijvende zonnepanelen offertes toe, waarna u kan beslissen met wie u in zee wil gaan.

  Vul nu ons formulier in en zorg dat u de perfecte zonnepanelen op uw dak krijgt!

  Veelgestelde vragen – Zonnepanelen

  In dit stuk hebben we alle informatie proberen te behandelen die u nodig hebt om een goede afweging te kunnen maken. Hieronder zetten we nog een aantal korte vragen op een rijtje die we hierboven nog niet behandeld hebben of die nog extra aandacht verdienen. Laat het ons gerust weten als uw vraag er niet tussen staat.

  Blijft het rendement van zonnepanelen elk jaar even hoog?

  Nee, een zonnepaneel presteert de eerste jaren altijd beter dan na het 10e jaar. Zonnepanelen degraderen namelijk elk jaar iets in vermogen. Bij de ene zonnepaneel is dat 0,5% per jaar, bij de ander 2%. Zeker een factor om rekening mee te houden. 

  Wat is het verschil tussen zonnepanelen met een hoge of lage capaciteit?

  Zonnepanelen met een hogere capaciteit wekken meer energie op dan zonnepanelen met een lagere capaciteit. Het verschil zit hem dus in de opbrengst. Panelen met een hoge opbrengst zorgen voor een lagere energierekening dan panelen met een lage opbrengst.

  Hoe zit het met BTW over zonnepanelen?

  Voorheen kon u btw terugvragen bij aanschaf van zonnepanelen. Dit hoeft nu niet meer. De btw op zonnepanelen is namelijk op 1 januari 2023 afgeschaft! Dit zorgt voor minder gedoe en dus ook voor een lager bedrag dat u hoeft te betalen. 

  Hoe wordt de kwaliteit van zonnepanelen bepaald?

  De kwaliteit wordt bepaald aan de hand van de opbrengst, de terugverdientijd en de levensduur. We maken vaak onderscheid tussen A-en B-merken.

  Wat moet ik doen voor een hogere opbrengst?

  Het is goed om de zonnepanelen van tijd tot tijd goed schoon te maken. Om het meeste uit uw panelen te halen kunnen onze partners u verder adviseren. 

  Wat zijn de beste zonnepanelen?

  Om te bepalen wat de beste zonnepanelen zijn voor uw dak moeten we weten wat de oppervlakte van uw dak is en hoeveel zonuren er zijn. Op basis hiervan kunnen we berekenen welk merk en welk soort paneel het beste bij u past.

  Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

  Om dit te kunnen berekenen moeten we de oppervlakte van uw dak weten. Geef dit door in ons formulier en u ontvangt op maat gemaakte offertes van specialisten bij u in de buurt.

  Offerte
  Average rating:  
   0 reviews
  Zonnepanelen specialisten in populaire plaatsen
  Lees meer over onze categorieën