Optimizers voor zonnepanelen: hoe werkt het en wanneer gebruikt u ze?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Optimizers voor zonnepanelen: hoe werkt het en wanneer gebruikt u ze?
  2 mins leestijd

  Optimizers zijn kleine elektronische apparaten die worden geïnstalleerd op elk zonnepaneel in een zonne-energiesysteem. Ze dienen als controle-unit voor elk individueel paneel en optimaliseren de prestaties ervan. Maar hoe doen ze dat precies? In dit artikel leggen we u het uit!

  Wilt u direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij u uit de regio!

  Formulier >

  Wanneer gebruikt u Optimizers?

  Een optimizer is vooral nuttig wanneer uw dak veel schaduw heeft op bepaalde zonnepanelen, of wanneer u zonnepanelen installeert op meerdere dakvlakken met verschillende leg-richtingen. Het is dan handig om te kiezen voor een parallel geschakeld systeem met optimizers, in plaats van een serie geschakeld zonnepanelensysteem. Zo zorgt u ervoor dat elk zonnepaneel afzonderlijk kan worden uitgelezen, zodat verminderde prestaties van één paneel niet direct invloed hebben op de opbrengsten van de andere panelen.

  Wanneer zonnepanelen worden geïnstalleerd, zijn ze meestal met elkaar verbonden in een reeks, ook wel bekend als een ‘string’. In een string opstelling zijn de panelen elektrisch aan elkaar gekoppeld. Dit betekent dat de prestaties van de hele string kunnen worden beïnvloed door factoren zoals schaduw, vuil of afwijkingen van individuele panelen.
  Optimizers lossen dit probleem op, door elk paneel afzonderlijk te regelen. Ze maximaliseren de opbrengst van elk paneel door de spanning en stroom van dat specifieke paneel in balans te houden. 

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij u uit de regio.

  Formulier >

  Wat kost een optimizer?

  De prijs van een optimizer varieert meestal tussen de 40 en 60 euro. Voor een set van 10 zonnepanelen die volledig geïnstalleerd zijn met optimizers, komt dit neer op een investering van ongeveer 500 euro exclusief btw. Dit is alleen voor de optimizers zelf. Daarnaast houdt het geen rekening met eventuele bijkomende kosten voor een omvormer die parallelle verbindingen ondersteunt. Daarom is het verstandig om verschillende opties en deals naast elkaar te leggen, zodat jij de partij kunt kiezen waar u een goed gevoel bij hebt.

  Is een optimizer altijd interessant om te gebruiken?

  Als er geen sprake is van meerdere leg-richtingen en/of schaduw, is het gebruik van optimizers overbodig. Optimizers zijn dan relatief te duur, waardoor u beter kunt kiezen voor een serieschakeling met één omvormer en een MPP-trackers.

  Advies van experts

  Hoewel Optimizers niet altijd noodzakelijk zijn, kunnen ze in bepaalde situaties aanzienlijke voordelen bieden. Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij onze erkende installateurs om te bepalen of Optimizers geschikt zijn voor uw specifieke situatie. Via Offerte.nl brengen we u in contact met installateurs door heel België.

  Mocht u naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben ten aanzien van de Optimizers, dan kunt terecht bij onze experts. Doe een aanvraag, kom in contact met onze experts en laat de juiste zonnepanelen omvormer bij u installeren!

  Formulier >