Een belangrijk onderdeel van zonne-energiesystemen is de omvormer. Een omvormer zet gelijkstroom (DC) van de zonnepanelen om in wisselstroom (AC), welke geschikt is voor huishoudelijk gebruik en netvoeding. Ondanks dat deze technologie al lang bestaat, heeft de traditionele omvormer beperkingen. Dit heeft geleid tot de opkomst van een alternatieve oplossing: de micro-omvormer. in dit artikel verdiepen we ons in de werking van micro-omvormers, hun voordelen ten opzichte van traditionele systemen en de toekomstperspectieven.
Wilt u direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij u uit de regio!
Wat zijn Micro-omvormers?
Micro-omvormers zijn kleine kastjes die in elk zonnepaneel worden verwerkt. In een typisch zonne-energiesysteem wordt elke omvormer gekoppeld aan één zonnepaneel. De gelijkstroom van iedere zonnepaneel wordt door de micro-omvormer omgezet in wisselstroom. Deze stroom wordt vervolgens naar de meterkast gestuurd. Micro-omvormers komen voor bij een zonnepaneelsysteem dat parallel geschakeld is. Dit betekent dat een zonnepaneel geen invloed heeft op de rest van de panelen. Zodra een zonnepaneel minder presteert, hebben de andere panelen hier geen last van. Dit is een groot voordeel. Wel zijn dit soort omvormers duurder in aanschaf dan bijvoorbeeld string omvormers. Daar staat tegenover dat de levensduur vele malen hoger is.
Werking van Micro-omvormers
De werking van een micro-omvormer is eenvoudig maar effectief. Elke zonnepaneel zet zonlicht om in gelijkstroom. Aan elk zonnepaneel is een eigen omvormer gekoppeld, die deze gelijkstroom van dat specifieke paneel omzet in bruikbare wisselstroom. Wisselstroom is de stroom die bij u uit het stopcontact komt!
Deze losse omvormers stellen elk zonnepaneel in staat om autonoom te functioneren, waardoor de prestaties van het hele systeem beter is dan bij traditionele systemen. In traditionele systemen zijn meerdere zonnepanelen gekoppeld aan één centrale omvormer. Dit kan resulteren in vermogensverlies als gevolg van schaduwval, vervuiling of andere factoren die de prestaties kunnen beïnvloeden.
Gratis vergelijken, geen verplichtingen!
Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij u uit de regio.
Voor- en nadelen van Micro-omvormers
Voordelen:
Lange levensduur: Micro-omvormers zijn bestand tegen de uitdagende omstandigheden van buiteninstallaties en bieden betrouwbare prestaties gedurende vele jaren.
Gedetailleerde monitoring: Elk paneel kan afzonderlijk worden gecontroleerd. Dit geeft eigenaren en installateurs een gedetailleerd inzicht in de prestaties van elk paneel, wat helpt bij het identificeren van problemen en verbeteren van de algehele prestaties.
Onafhankelijke prestaties: Elk zonnepaneel presteert onafhankelijk. Hierdoor wordt de invloed van schaduwval of vuil op andere panelen geminimaliseerd.
Geen centrale omvormer nodig: In tegenstelling tot traditionele systemen is er geen centrale omvormer nodig. Dit verhoogt de veilgheid en vermindert het risico op uitval.
Nadelen
Lastig in onderhoud: Regelmatig onderhoud is vereist voor micro-omvormers. Zodra deze stuk is, moet de monteur het dak op. De micro-omvormer is lastig te bereiken, waardoor reparatie of onderhoud langer kan duren dan normaal
Prijzig: Omvormers zijn een van de duurdere componenten van een zonne-energiesysteem.
Hoe wordt een micro-omvormer geïnstalleerd?
De installatie van een micro-omvormer is doorgaans een zeer eenvoudig proces. Elke omvormer wordt rechtstreeks achter het bijbehorende paneel gemonteerd. Vervolgens worden de omvormers aangesloten op het elektriciteitsnet van de woning, waarna de prestaties per paneel uitgelezen kunnen worden.
Waarom een zonnepanelen installateur inschakelen?
- Advies op maat:
Laat onze installateurs het juiste vermogen, merk en type omvormer voor u bepalen voor optimaal rendement - Correcte plaatsing:
Onze specialisten zorgen voor een juiste aansluiting en locatie van de omvormer volgens alle veiligheidsregels - Kwaliteit van de omvormer:
Onze erkende installateurs werken uitsluitend met hoogwaardige merken. Dit biedt u de meeste voordelen! - Ondersteuning na verkoop:
Kies een betrouwbare installateur voor goede service tijdens en na installatie - Financiële voordelen:
Ontdek alle subsidiemogelijkheden en ontvang hulp bij het aanvragen.
Wat kost een omvormer?
De gemiddelde kosten van een micro-omvormer liggen doorgaans tussen de € 100 en € 250 per stuk. Deze prijzen kunnen wel variëren, voornamelijk vanwege factoren zoals merkstatus, technologische vooruitgang en bijkomende productspecificaties.
De dure modellen bieden vaak extra geavanceerdere functies of een langere levensduur. Bovendien worden er vaak bundel aanbiedingen aangeboden waardoor u kunt besparen op deze investering ! Daarom is het verstandig om verschillende opties en deals naast elkaar te leggen, zodat u de partij kunt kiezen waar u een goed gevoel bij hebt.
Gratis vergelijken, geen verplichtingen!
Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij u uit de regio.
Toekomstperspectieven
De populariteit van micro-omvormers neemt gestaag toe, wat technologische ontwikkeling als gevolg heeft. Technologische vooruitgang zal de efficiëntie ervan verbeteren en de kosten verlagen. Hierdoor vermindert de levensduur en worden micro-omvormers een nog aantrekkelijke optie! Ook zal in de toekomst een omvormer voorzien zijn van meer veiligheidsmaatregelen. Het hacken van omvormers vindt namelijk nog wel eens plaats.
Advies van experts
Via Offerte.be brengen we u in contact met zonnepanelen installateurs door heel België.
Mocht u naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben ten aanzien van de micro-omvormers, dan kan u terecht bij onze experts. Doe een aanvraag, kom in contact met onze experts en laat de juiste zonnepanelen omvormer bij u installeren!