Zonnepanelen op dakkapel: wel of niet doen?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Zonnepanelen op dakkapel: wel of niet doen?
  8 mins leestijd

  Bent u geïnteresseerd in zonnepanelen en heeft u een dakkapel? Dan heeft u zich vast al eens afgevraagd of het mogelijk is om hier zonnepanelen op te plaatsen. Is dat verstandig en wat komt erbij kijken? Dat leest u hier.

  Benieuwd naar de mogelijkheden bij uw dakkapel? Vraag hier vrijblijvend prijzen en voorstellen aan.

  Formulier >

  Is het mogelijk om zonnepanelen op mijn dakkapel te plaatsen?

  Zonnepanelen op een dakkapel plaatsen lijkt een geweldig idee. De dakkapel heeft een plat of schuin dak, staat pal in de zon en biedt voldoende ruimte voor een aantal panelen. Toch adviseren onze experts in de meeste gevallen om het niet te doen. Dit is omdat de meeste constructies hier simpelweg niet voor gemaakt zijn. Zo voorkomt u onnodig schade of lekkages aan uw dakkapel.

  Wat zijn de risico’s van zonnepanelen op een dakkapel?

  Het grootste gevaar zit hem in het extra gewicht dat zonnepanelen met zich meebrengen. Een zonnepaneel weegt al snel 20 kilogram. De onderconstructie van een dakkapel is hier vaak niet op berekend en alleen in staat om zijn eigen gewicht te dragen. Stel u laat twee zonnepanelen op uw dakkapel plaatsen, dan komt er direct 40 kilogram aan extra gewicht op de dakkapel te liggen. Daarnaast worden de zonnepanelen vaak extra verzwaard, zodat ze bij een storm niet van het dak waaien. Twee zonnepanelen met onderconstructie zorgen hierdoor al snel voor 100 kilogram aan extra gewicht op de dakkapel.

  Ook plaatsen we de zonnepanelen altijd minimaal 30 cm van de dakrand. Direct bij de dakrand kan namelijk een flinke windkracht ontstaan. Om de veiligheid te garanderen worden de zonnepanelen daarom nooit direct aan de rand van het dak geplaatst. De meeste dakkapellen zijn niet groot genoeg om deze veiligheidsmarge te hanteren.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij u uit de regio.

  Formulier >

  Kunnen zonnepanelen wel op een dakkapel geplaatst worden?

  U kan zonnepanelen plaatsen op een dakkapel, maar dan moet die constructie wel aan enkele voorwaarden voldoen. In dit artikel leest u meer over deze 2 mogelijkheden:

  Zonnepanelen rond uw dakkapel: dit is de beste keuze wanneer uw dakkapel verouderd is en niet stevig genoeg. Laat uw dakkapel dus zeker eerst checken door een vakman. Door panelen rond uw dakkapel te leggen, kan u doorgaans uw stroomverbruik al dekken.

  Zonnepanelen op dakkapel: dit is enkel mogelijk als uw dakkapel dat extra gewicht kan dragen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een nieuwe (prefab) dakkapel, inclusief zonnepanelen. Maar ook op een bestaande dakkapel kan u in bepaalde gevallen extra panelen plaatsen.

  Zonnepanelen op dakkapel plaatsen? Laat u dan adviseren door een installateur. Die inspecteert uw dakconstructie en maakt een grondige analyse. Zo bent u zeker van een installatie met een hoog rendement. Interesse? Vul dan het offerteformulier in en ontvang offertes op maat van uw project.

  Zonnepanelen op of rond uw dakkapel?

  Wil u zonnepanelen plaatsen? En beschikt u over een dakkapel? Dan wil u vast weten of het mogelijk is om zonnepanelen bovenop die dakopbouw te plaatsen. Wanneer is het een goed idee? En wanneer niet? We overlopen het hieronder:

  OPTIE 1: zonnepanelen rond uw dakkapel

  Is uw dakkapel niet geschikt om zonnepanelen op te plaatsen? Kies er dan voor om zonnepanelen rond uw dakkapel te plaatsen. Waar moet u op letten wanneer u voor deze optie kiest?

  1. Dakconstructie & hellingsgraad: Een ongeschikte dakkapel hoeft geen spelbreker te zijn in het plaatsen van een zonnepaneleninstallatie. Hoe stevig is de (rest van) de dakconstructie? Heeft u een plat of hellend dak? En zo ja, wat is de hellingsgraad, de dakoriëntatie, enzovoort? Op basis van deze informatie berekent een installateur hoeveel zonnepanelen u werkelijk nodig heeft, wat het rendement is van uw installatie, enzovoort. Zo bent u zeker van een zonnepaneleninstallatie op maat.
  2. Schaduw van de dakkapel zelf: Laat u het aantal zonnepanelen berekenen door een installateur? Dan maakt hij ook een legplan op basis van alle gegevens uit de dakinspectie. Daarin zijn ook alle mogelijke schaduwzones opgenomen. Wanneer u zonnepanelen rond de dakkapel legt, kan het zijn dat die op bepaalde tijdstippen in de schaduw liggen. In dit geval kiest een vakman voor zonnepanelen met optimizers om rendementsverlies te vermijden.

  TIP: wilt u weten hoe u het beste rendement haalt? Ontvang een gratis berekening van een professional? Vul dan het aanvraagformulier in en wij brengen u in contact met 2 à 3 zonnepanelen experts actief in uw regio.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij u uit de regio.

  Formulier >


  OPTIE 2: zonnepanelen op uw dakkapel

  Installeert u enkel zonnepanelen op de dakkapel? Of wilt u uw huidige installatie uitbreiden? Ga eerst na of uw dakkapel stevig genoeg is. Is dat het geval? Waarop moet u dan letten als u zonnepanelen op de dakkapel plaatst?

  1. Staat van de dakkapel: De staat waarin uw bestaande dakkapel verkeert, is van cruciaal belang. Is de constructie onstabiel? Of niet voorzien op bijkomend gewicht? Dan begint u er beter niet aan. Kiest u voor een nieuwe (prefab) dakkapel? Geef dan aan de fabrikant mee dat u bovenop de dakkapel zonnepanelen wil. Die is dan volledig berekend op het gewicht van de zonnepanelen.
  2. Gewicht & ballast: Heeft uw dakkapel een plat dak? Dan komt er behoorlijk wat gewicht bij. De zonnepanelen worden verstevigd zodat ze niet omver kunnen waaien bij een harde windstoot. In totaal kan dat wel zo’n 200 kg extra gewicht zijn. Gaat het over een dakkapel met een hellend dak? Dan is die ballast niet nodig. In dit geval rekent u gemiddeld 20 à 25 kg per paneel. Een gewicht waartegen uw dakconstructie misschien wel beter bestand is.
  3. Oriëntatie dakkapel: De zonnepanelen op uw dakkapel hebben niet alleen een bepaald gewicht. Ze hebben natuurlijk ook voldoende zonlicht nodig om stroom op te wekken. Daarvoor zijn de dakoriëntatie en -helling cruciale elementen. Een noordoostelijk gericht dak met een hellingsgraad van 15° heeft een lagere opbrengst, terwijl zuidelijk georiënteerde zonnepanelen met een dakhelling van 45° de hoogste opbrengst hebben.
  4. Afmetingen van de dakkapel: Op een dakkapel zal u nooit voldoende zonnepanelen kunnen plaatsen om uw volledige huishouden van elektriciteit te voorzien. Daarvoor moet u ook panelen rond de dakkapel plaatsen. Stel uzelf op voorhand de vraag hoeveel stroom u wil opwekken. Op basis daarvan berekent een vakman hoeveel zonnepanelen op uw dakkapel u nodig heeft.  Plaatst u mijn zonnepanelen nu op mijn dakkapel of niet?

  Dat hangt af van de stevigheid van de dakkapel, de beschikbare vrije dakoppervlakte en de hoeveelheid stroom die u wil opwekken. Schakel in elk geval een ervaren installateur in. Die maakt een uitgebreide dakanalyse en beantwoordt al uw vragen. Gedurende de inspectie bekijkt hij de stevigheid van uw dakconstructie en -kapel, de schaduwval, de windsterkte, de oriëntatie en hellingsgraad van het dak, enzovoort.

  Vertrouw op een installateur! Maak gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang binnen enkele werkdagen advies over uw zonnepaneleninstallatie.

  Veelgestelde vragen over zonnepanelen op een dakkapel

  Plaatst u uw zonnepanelen nu op uw dakkapel of niet? Een installateur zoekt het graag verder voor u uit. Via onze offertedienst matchen we u met de ideale vakman actief in uw regio. In de tussentijd vindt u hieronder alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen over een dakkapel en zonnepanelen:

  Heeft u nog geen zonnepanelen?

  Als u nog geen zonnepanelen hebt, wilt u misschien weten hoeveel u kunt besparen. Met zonnepanelen kiest u niet alleen voor een duurzame oplossing, maar bespaart u ook op uw energiekosten. De exacte besparing hangt af van verschillende factoren, zoals uw energieverbruik en de ligging van uw dak. Bent u benieuwd naar de opbrengst van zonnepanelen voor uw situatie? Laat u dan adviseren.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij u uit de regio.

  Formulier >

  Zonnepanelen op een nieuwe dakkapel

  In veel gevallen is dit de beste optie. De dakkapel wordt namelijk in de fabriek volledig op maat gemaakt en de zonnepanelen kunnen op de meest ideale manier bevestigd worden (ook op platte daken). De dakkapel is volledig berekend op het gewicht van de zonnepanelen en deze kunnen stormbestendig worden bevestigd. Aangezien de zonnepanelen in de fabriek op eenvoudige manier kunnen worden gemonteerd, scheelt dit het nodige aan arbeidskosten.

  Zijn zonnepanelen op een dakkapel rendabel?

  Dat valt helaas niet makkelijk aan te geven. Het rendement hangt voornamelijk af van de volgende factoren:

  • Het soort zonnepanelen en aantal Wattpiek per paneel
  • Oriëntatie van het dak (op het zuiden gericht is het beste)
  • Grootte van de dakkapel (hoe groter hoe beter)
  • Aanwezigheid van licht belemmerende objecten (bomen, schoorsteen)


  In hoeverre zonnepanelen op een dakkapel rendabel zijn, kunt u het beste laten uitrekenen door een aannemer of door de fabrikant van de dakkapel. U kunt zelf overigens wel een ruwe inschatting maken van de opbrengst. Stel dat u drie panelen van 420Wp op uw dakkapel kunt plaatsen, dan levert dit na een jaar gemiddeld zo’n € 222,- aan energiebesparing op (3x 420 x 0.80 = 1008kWh x € 0,22 = € 221,76). Na tien jaar heeft u dan toch mooi € 2218,- op uw elektriciteitsrekening kunnen besparen.

  Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen op uw dakkapel? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek met onze deskundige adviseurs. We helpen u graag bij het verkennen van de beste opties voor uw specifieke situatie.

  Formulier >