Waterverzachter: tarieven, soorten en info

Start vergelijken
  1. Home
  2. Waterverzachter
  12 mins leestijd

  Heeft u vaak last van kalkaanslag in uw woning? Dan woont uw waarschijnlijk in een gebied met hard water. Hard water ontstaat wanneer er teveel kalk in het water zit. Een waterverzachter is de perfecte oplossing voor dit probleem. Een waterverzachter filtert namelijk uw water van al het overbodige kalk, wat resulteert in zacht water

  Wilt u graag een waterverzachter aanschaffen? Zeg voorgoed vaarwel tegen kalkaanslag. Vergelijk de kosten van waterverzachters door gratis offertes aan te vragen van specialisten. Dit is gratis en geheel vrijblijvend.

  Wat is een waterverzachter?

  Een waterverzachter is een apparaat of systeem dat calcium en magnesium uit het water haalt en daarmee de hardheid van het water kan verminderen. Er zijn waterverzachter met zout, met een filtersysteem en met een magneet. Van de laatste soort is de werking niet wetenschappelijk bewezen. Wij raden deze dan ook niet aan en wij werken ook niet met partners samen die deze verkopen.

  Het proces van het verzachten van water heet waterverzachten. Een waterverzachter zorgt ervoor dat uw water kalkvrij en zachter wordt. Door zacht water is uw water zuiverder en hoeft u minder onderhoud aan uw apparaten te plegen. Kalkaanslag zorgt er namelijk voor dat apparaten met verwarmingselementen meer energie verbruiken. Met een waterverzachter bespaart u tijd, geld en gedoe om uw apparaten van kalkaanslag te onderhouden. Een waterverzachter wordt ook wel een waterontkalker of waterverzachter genoemd.

  Waterverzachter offertes vergelijken?

  4 offertes ontvangen en vergelijken, zonder verplichtingen!

  Offerte aanvragen >

  Wanneer is water zacht of hard en hoe wordt dit gemeten?

  De hardheid van het water wordt gemeten en uitgedrukt in Duitse hardheid, ook wel dH waarde genoemd. Hoe hoger de dH waarde in het water is, des te harder uw water is. De dH waarde kunt u meten met een dH test of meter. Vaak is de dH waarde in uw regio online te vinden. Bij een dH waarde van 14 of meer is de kans erg groot dat u in een gebied woont met hard water.

  Met een waterverzachter daalt uw dH waarde in uw water naar 2. Deze dH waarde is perfect voor het water in uw huis. Wanneer u deze dH waarde aanhoudt voorkomt u kalkvorming en behoudt u de nodige voedingsstoffen in het water. Op deze manier blijft er kalk in het water, dit is namelijk gezond en hebben we nodig.

  De ideale dH waarde is 0, hierbij bevindt zich er geen kalk in het water en dus ook geen kalkaanslag op uw leidingen, apparaten, muren, etc.

  Hieronder een tabel met dH waardes en wat ze betekenen:

  Hardheid dH
  Zacht water 0-3 dH
  Redelijk hard 4-8 dH
  Behoorlijk hard 9-13 dH
  Hard water 14-20 dH

  Wat voor soorten waterverzachters zijn er en hoe werken ze?

  Er zijn verschillende soorten waterverzachters. Zo is er een waterverzachter die werkt door middel van zout. Deze zijn er zowel in een elektrische als mechanische uitvoering. Daarnaast bestaat er ook een waterverzachter met magneet. Zoals wij eerder in het artikel al hebben aangegeven is de werking hiervan niet bewezen.

  Soorten waterverzachters:

  • Op zout (mechanisch)
  • Op zout (elektrisch)
  • Magnetisch

  Water verzachten met zout werking

  Kalk bestaat uit calcium en magnesium. Wanneer water teveel kalk bevat noemt men dit ‘hard water’. Een waterverzachter met zout filtert het harde water met zout en harskorrels. Deze harskorrels bevinden zich in een cilinder en nemen kalk op uit het water. Deze harskorrels zijn geladen met natriumionen. Bij het proces van het filteren bindt de kalk zich aan de harsbolletjes en wordt het natrium afgestaan.

  Vervolgens worden de harskorrels schoongespoeld met zout en worden de harsbolletjes opnieuw opgeladen met natrium. Dit proces heet het regeneratieproces. Tijdens het regeneratieproces wordt het kalkwater en regeneratiewater afgevoerd naar het riool. Na een bepaalde periode moet het zout weer worden aangevuld in de waterverzachter. Dit kun uzelf gemakkelijk en snel doen.

  Op onderstaande afbeelding ziet u het proces van water ontharden met zout:

  Op afbeelding 1 ziet u dat het harde water de waterverzachter betreed. Het harde water betreedt het cilinder en stroomt langs de harskorrels. In dit proces bindt de kalk en magnesium zich vast aan de harskorrels. Het harde water wordt nu zacht water. Na een bepaalde hoeveelheid water te hebben onthard, raken de harskorrels verzadigt en kan er geen kalk meer aan de harskorrels binden.

  Op afbeelding 2 ziet u dat het water met zout langs de harskorrels stroomt.
  Wanneer dit gebeurt worden de harskorrels schoongespoeld met zout. In dit proces worden de harskorrels opgeladen met natrium, dit proces noemen we het regeneratieproces. Als de harskorrels zijn opgeladen met natrium kan het harde water weer ontkalkt worden.

  Soorten waterverzachters met zout
  Er zijn 2 soorten waterverzachters die filteren met zout: elektronische waterverzachters en mechanische waterverzachters.

  Elektronische waterverzachters

  Een elektronische waterverzachter werkt met een zout en een cilinder dat harskorrels bevat. Een elektrische waterverzachter heeft meerdere programma’s en instellingen die zich aan het watergebruik van het huishouden aanpassen. Hierdoor ligt het gebruikt van water en zout bij een elektronische waterverzachter lager dan bij een mechanische waterverzachter.

  Huishoudens die veel water gebruiken, hebben een waterverzachter nodig die hierop is aangepast. Dit komt doordat de waterverzachter anders te veel of te weinig water filtert. Er moet namelijk rekening gehouden worden met de capaciteit van dewaterverzachter.

  Vanwege de meerdere programma’s en instellingen zijn elektronische waterverzachters duurder dan mechanische waterverzachters. Dit komt omdat elektronische waterverzachters alleen filteren wanneer u water gebruikt.

  Mechanische waterverzachters

  Een mechanische waterverzachter werkt ook met een filter dat harskorrels bevat. Echter werkt een mechanische waterverzachter niet op gezette tijden, die u zelf kunt instellen. Een mechanische waterverzachter filtert altijd. Hierdoor moet er veel vaker zout worden bijgevuld.

  Mechanische waterverzachter zijn wel, ten opzichte van elektronische waterverzachters, een stuk goedkoper. Wel moet er rekening worden gehouden dat er meer zout wordt gebruikt en daarom ook vaker moet worden gekocht.

  Enkel of dubbele cilinder/filter

  Wanneer een waterverzachter met zout twee cilinders heeft, kan de waterverzachter tijdens het regeneratieproces door filteren. Dit komt doordat het ene cilinder ervoor zorgt dat de harskorrels worden schoon gespoeld met zout en het andere cilinder door blijft filteren. Op deze manier zijn er geen onderbrekingen en is er altijd zacht water in huis.

  Bovendien kunnen waterverzachter met twee cilinders meer water filteren, dit is ideaal als het watergebruik in het huishouden hoog is. Een waterverzachter met twee cilinders is vaak wel duurder, dan een waterverzachter met 1 cilinder. Het verschil in prijs ligt vaak rond de €400-€500 euro.

  Een waterverzachtermet één filter heeft wel een onderbreking tijdens het regeneratieproces. Hierdoor is er geen zacht water tijdens het schoonmaken en tijdens het regeneratieproces.

  waterverzachter offertes vergelijken?

  4 offertes ontvangen en vergelijken, zonder verplichtingen!

  Offerte aanvragen >

  Magnetische waterverzachters werking

  Naast waterverzachters met zout zijn er ook waterverzachters die magnetisch werken. Een waterverzachter dat werkt met magnetisme plaatst u om uw waterleidingen heen. Als u in een gebied woont met hard water, bevat uw water veel calcium en magnesium. Deze twee stoffen hechten aan elkaar, waardoor uw water niet meer zuiver is. Door middel van magnetisme zou dit proces voorkomen kunnen worden.

  Een magneet waterverzachter zou ervoor moeten zorgen dat er geen kalk in waterleidingen blijft plakken. Echter is de werking hiervan nooit bewezen. Een magnetische waterverzachter is geen goede oplossing, omdat kalk nog steeds in uw waterleidingen terecht komt.

  Dit komt doordat magnetisme de samenstelling van water niet genoeg beïnvloed om kalk te voorkomen. Op deze manier kan kalk nog steeds kalkaanslag in uw douche, waterkoker en andere huishoudelijke apparaten veroorzaken.

  De werking van magnetische waterverzachters is nooit wetenschappelijk bewezen! Daarom werkt Offerte.nl niet samen met leveranciers die enkel waterverzachters leveren op basis van ‘magneetwerking’. 

  Wat zijn de voordelen van een waterverzachter?

  Een waterverzachter is ideaal als u in een gebied woont met hard water. Er zijn vele voordelen die een waterverzachter met zich brengt.

  waterverzachter voordelen

  Voorkomt en verhelpt kalkaanslag – Zonder kalkaanslag kunt u optimaal profiteren van zacht water en ziet uw huis en uw huishoudelijke apparaten er schoner en mooier uit.

  Verlengt de levensduur van huishoudelijke apparaten – Zonder kalkaanslag blijven uw huishoudelijke apparaten langer en beter functioneren, op deze manier bespaart u geld en houdt u langer plezier aan uw huishoudelijke apparaten. Het is is bewezen dat kalkaanslag de levensduur van apparaten tot wel 30% kan verkorten.

  Werkt 100% efficiënt en duurzaam – Met een waterverzachter voorkomt u kalkaanslag. Uit onderzoek is gebleken dat kalkaanslag op uw apparaten ervoor kan zorgen dat het stroomgebruik kan oplopen tot wel 20%. Een waterverzachter werkt dus super efficiënt en is bovendien energiebesparend en duurzaam.

  Bespaart schoonmaakmiddelen – Zonder kalkaanslag hoeft u minder geld uit te geven aan schoonmaakproducten. U heeft namelijk minder schoonmaakproducten nodig voor hetzelfde resultaat, met zacht water kunt u het gebruik van schoonmaakproducten halveren. Dit bespaart u geld en is bovendien beter voor het milieu.

  Is goed voor uw huid en haar – Een waterverzachter maakt van hard water zacht water. Het is dermatologisch bewezen dat zacht water goed is voor de huid. Zacht water zorgt er namelijk voor dat: uw huid minder droog lijkt, uw haar meer glans krijgt en u de kans op huidproblemen verminderd.

  Wat zijn de mogelijke nadelen van een waterverzachter?

  Een waterverzachter is de ideale oplossing als u zacht water wilt. Er zijn vele voordelen, maar natuurlijk zijn er ook nadelen. De nadelen van een waterverzachter zijn:

  waterverzachter nadelen

  Geluid van de waterverzachter – Een waterverzachterkan redelijk veel geluid produceren als hij aan het filteren is. Vooral s’nachts kan dit vervelend zijn. Gelukkig zijn elektrische waterverzachter af te stellen, zodat hij filtert wanneer u er geen last van hebt.

  Zout bijvullen – Een waterverzachter die met zout werkt, moet wanneer het zout op is ook bijgevuld worden. Het nadeel hiervan is dat het zout in grote zakken of blokken bijgevuld moet worden. Deze zoutzakken wegen vaak rond de 25 kilo, de zoutblokken wegen minder zwaar. Prijzen van zoutzakken zijn daarentegen wel goedkoper dan zoutblokken.

  De blokken en zakken zout zijn niet heel duur op jaarbasis, 25 kilo zout kost ongeveer €12,50  – €15 euro. Een huishouden van 4 personen verbruikt vaak 50-100 kilo zout per jaar.

  Hoge kosten – Een waterverzachter is niet goedkoop. De kosten voor installatie en aankoop kunnen tussen de €1000 en €1500 oplopen. Daarnaast kunt u ook een garantieovereenkomst afsluiten, waar u jaarlijks ook een bedrag voor betaalt. Echter kunt u met het rendement wel uw kosten terug verdienen. Door de vele voordelen kunt u veel besparen op kosten voor water, energie en schoonmaakproducten. Kortom een goede investering, wat u later weer terugverdiend.

  Geschikte afvoer – Een waterverzachter vergt een goede en geschikte afvoer. Heeft u dit nog niet, dan moet een er geschikte afvoer aangelegd worden. Daarentegen krijgt u er een goed werkende afvoer terug en de extra voordelen en rendement wat u uit de waterverzachter haalt.

  Wat kost een waterverzachter en hoe zijn deze kosten opgebouwd?

  De kosten van een waterverzachter zelf zijn per definitie niet heel hoog. Natuurlijk heeft u ook installatiekosten voor het plaatsen van de waterverzachter. De waterverzachter moet ook onderhouden worden en indien nodig bijgevuld worden met zout. Ook hier komen kosten bij kijken. Verder zijn er ook nog factoren die invloed hebben op de prijs. Denk hierbij aan waterverbruik, onderhoudscontracten en de soort waterverzachter.

  Prijsopbouw

  Om een goed beeld te weergeven waaruit de prijs en kosten zijn opgebouwd is er een grafiek/diagram/tabel opgesteld (diagram overnemen/namaken website).

  Het grootste deel van de prijs bestaat uit de kosten van het apparaat zelf. Daarna volgen de installatie kosten, gevolgd door de onderhoudskosten en voorrijkosten. Houd er rekening mee dat er A-merken en B-merken zijn. Ook de installatie en het onderhoud kan per bedrijf en product verschillen. Daarom is het belangrijk om eerst verschillende waterverzachters en bedrijven te vergelijken. Hierdoor voorkomt u dat u teveel betaalt of een miskoop doet.

  Gelukkig kunt u bij Offerte.nl vrijblijvend offertes aanvragen, zodat u snel en gemakkelijk kunt vergelijken.

  Kosten elektrische waterverzachter (met zout)

  De kosten en prijs van een elektrische waterverzachter starten vaak vanaf de €1000,- euro. Dit verschilt per bedrijf en of de waterverzachter afkomstig is van een A-merk of B-merk.

  Naast de vaste prijs zijn er ook andere factoren die invloed hebben op de kosten van een waterverzachter. De onderhoudskosten kunnen stijgen als er veel water wordt gebruikt en de installatiekosten kunnen de prijs ook doen laten stijgen. Daarnaast kunnen de prijzen ook verschillen bij waterverzachters, wanneer de waterverzachter een dubbele of slechts enkele cilinder heeft.

  Het verschil in kosten kan bij een dubbele cilinder oplopen tot €400 euro vergeleken met een enkel cilinder. Hieronder staat een tabel die de kosten van een elektrische waterverzachter weergeeft:

  Prijs Installatie Onderhoud Reinigingszout
  Elektrische waterverzachterA-merk Tussen €1.500 – €2.000 Ongeveer €250 Vanaf €100 – €200 €12,50 per 25 kilo
  Elektrische waterverzachter B-merk Vanaf €950 Ongeveer €250 Vanaf €100 – €200 €12,50 per 25 kilo

  Kosten mechanische waterverzachter (met zout)

  Mechanische waterverzachters zijn in het algemeen goedkoper dan elektrische waterverzachters. Mechanische waterverzachters gebruiken wel meer zout, dit moet dus vaker vervangen worden.

  Daarnaast is er ook een verschil tussen A-merkwaterverzachters en B-merk waterverzachters, net als mechanische waterverzachters met een dubbele of een enkel cilinder. Hierdoor kunnen de prijzen van mechanische waterverzachters van elkaar differentiëren.

  Prijs Installatie Onderhoud Reinigingszout
  Mechanische waterverzachter A-merk Tussen €1.400 – €2.000 €200 – €250 Vanaf €100 – €200 €12,50 per 25 kilo
  Mechanische waterverzachter B-merk Vanaf €750 €200 – €250 Vanaf €100 – €200 €12,50 per 25 kilo

  Kosten magnetische waterverzachter

  Magnetische waterverzachters worden vaak veel goedkoper aangeboden dan waterverzachters die op zout werken. Dit lijkt vaak een koopje waarmee u op een goedkope manier uw probleem van hard water kunt oplossen. De prijzen van magnetische waterverzachters kunnen tussen de €25 tot €250 euro zijn.

  Echter is de werking van waterverzachters die werken op magnetisme nooit wetenschappelijk bewezen. Ook de installatie van magnetische waterverzachters is niet altijd even gemakkelijk.

  De waterverzachter moet om een leiding geplaatst worden, dit gaat soms lastig omdat in sommige moderne huizen waterleidingen ontoegankelijk zijn.

  waterverzachter offertes vergelijken?

  4 offertes ontvangen en vergelijken, zonder verplichtingen!

  Offerte aanvragen >

  Wat zijn de kwaliteitsverschillen tussen A-en-B-merken?

  De kwaliteit van waterverzachters kunnen aanzienlijk van elkaar verschillen. De waterverzachters kunnen verschillen in functies, uitstraling, werking en prijs. Hierom zijn er dus ook A-merken en B-merken waterverzachters.

  Om het u wat makkelijker te maken hebben we een overzicht hieronder geplaatst met alle mogelijke voordelen van het kopen van A-merken:

  1. De waterverzachter heeft een langere levensduur.
  2. Op de leidingen is er niet tot nauwelijks drukverlies.
  3. De waterverzachter maakt minder geluid en is minder gehorig.
  4. De waterverzachter heeft handige geavanceerde instellingen (Wifi).
  5. De waterverzachter heeft een langere garantie.
  6. De uitstraling van de waterverzachterziet er mooier en professioneler uit.

  waterverzachters offertes aanvragen of vergelijken?

  Bent u overtuigd van de voordelen van een waterverzachter? Vul dan uw wensen op het formulier in op Offerte.nl. Ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van waterverzachter bedrijven. Zo kunt u makkelijk prijzen vergelijken! Laat u vooral ook adviseren over de beste waterverzachtervoor uw huis. Ze spreken de mogelijkheden graag telefonisch met u door.

  Lees meer over onze categorieën