Groene daken: tarieven, soorten en info

Start vergelijken
  1. Home
  2. Groen dak
  2 mins leestijd

  Wat is een sedum dak en waarom installeren?

  Sedum daken zijn een type groendak dat bestaat uit verschillende soorten sedum, waaronder mos, grassen en kruiden. Deze planten worden gebruikt om schaduw te creëren voor het dakoppervlak en de warmte die vanuit het huis naar buiten gaat te absorberen. Ook helpen ze bij het verminderen van stedelijk lawaai, luchtvochtigheid én wateroverlast. Bovendien helpt een Sedum-dak ook bij het verbeteren van het milieu door het absorberen van kooldioxide en het uitstoten van zuurstof. Sedum daken kunnen ook worden gebruikt om water te verzamelen voor toekomstig gebruik, waardoor de behoefte aan leidingwater kan worden verminderd.

  Wat zijn de voordelen van een sedum dak?

  Sedum daken hebben verschillende voordelen, waaronder:
   – Vermindering van steden lawaai
   – Vermindering van luchtvochtigheid en wateroverlast
   – Verbeterde energie-efficiëntie door warmteabsorptie en schaduw voor het dakoppervlak
   – Milieuverbetering door kooldioxideopslag en zuurstofuitstoot.
   – Waterverzameling voor toekomstig gebruik

  Wat zijn de kosten?

  De kosten van een Sedum dak variëren sterk afhankelijk van de grootte, het type materialen en het aantal planten dat wordt gebruikt. Bijvoorbeeld kan een Sedum dak met alleen sedumplantjes zo laag zijn als € 50,- per vierkante meter, maar de meer complexe daken die verschillende soorten plantmateriaal bevatten kunnen oplopen tot ongeveer € 100,- per vierkante meter. Wij helpen bij Offerte.nl graag om de juiste keuze te maken voor een groendak.

  Is er subsidie in België voor groene daken?

  Ja, er is subsidie beschikbaar voor het aanleggen van sedum daken in België. Er zijn verschillende subsidies en leningen beschikbaar, afhankelijk van waar u woont. Sommige gemeentes bieden bijvoorbeeld een subsidie bedoeld om groene energieoplossingen te promoten, zoals het leggen van sedumdaken. Onze partners kunnen u hier alles over vertellen, uiteraard kunt ook contact opnemen met de plaatselijke overheid of milieuorganisaties om meer informatie te verkrijgen over welke subsidiemogelijkheden er in uw gemeente beschikbaar zijn.

  Hoe legt u een sedum dak aan?

  Wij adviseren om de installatie professioneel te laten uitvoeren door onze partners, maar het aanleggen van een sedum dak is een relatief gemakkelijk proces. U moet beginnen met het voorbereiden van de ondergrond door het verwijderen van alle oude dakisolatie en eventueel overgebleven puin. Vervolgens wordt er drainage toegevoegd om te voorkomen dat overtollig regenwater opstapelt in het dakoppervlak. Daarna kunnen plantgoed, bodembedekking en bemesting worden toegevoegd om de juiste groeiomstandigheden te creëren voor de sedumplantjes. Ten slotte kan hetzelfde type afwerking als bij traditionele daken worden gebruikt om ervoor te zorgen dat alles goed geïnstalleerd blijft.

  Lees meer over onze categorieën