Opbrengst zonnepanelen: wat leveren zonnepanelen op?

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Opbrengst Zonnepanelen
  8 mins leestijd

  Bent u al in het bezit van zonnepanelen of overweegt u ze te laten installeren? Dan bent u waarschijnlijk geïnteresseerd in de hoeveelheid groene stroom die ze produceren. Welke factoren grotendeels van invloed zijn op de opbrengst van uw zonnepanelen, wordt uitgelegd in dit artikel!

  Wilt u direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten uit uw regio!

  Formulier >

  Wat is de opbrengst per aantal zonnepanelen?

  Dat zonnepanelen een goede investering zijn op het gebied van opbrengst en rendement is voor veel mensen al bekend. Hieronder is de opbrengst per aantal zonnepanelen weergegeven in euro en KWh. Daarnaast is ook de terugverdientijd erbij gezet.

  Berekening van de verwachte opbrengst

  U kunt de verwachte opbrengst per paneel per jaar berekenen door het totale vermogen van uw zonnepaneelsysteem in Wattpiek te vermenigvuldigen met 0,85.

  Bijvoorbeeld: als u 2 zonnepanelen van elk 360 Wp hebt, berekent u 720 Wp × 0,85 = 612 kWh per jaar. Hoe hoger het totale vermogen van uw zonnepanelensysteem, hoe hoger de verwachte opbrengsten. Het is echter belangrijk dat uw panelen voldoende zonlicht ontvangen. Een interessant weetje: de optimale temperatuur voor panelen om elektriciteit op te wekken is 25 graden Celsius. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat de opwekking in de zomer hoger is dan in de winter.


  Berekenen van het maximale vermogen

  Om het maximale vermogen van een zonnepaneel te berekenen, moeten we eerst kijken naar het piekvermogen, uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Aangezien in ons land niet altijd het maximale vermogen wordt behaald, moeten we het piekvermogen omrekenen naar kilowattuur (kWh). Dit kan worden gedaan door de formule Wp maal 0,85 toe te passen. Hierdoor kunnen we het te verwachten vermogen in kWh berekenen. In ons voorbeeld is het verwachte vermogen (4.900 x 0,85 =) 4.165 kWh.


  Berekenen van gemiddelde opbrengst in €

  Als we uitgaan van een huidige kWh-prijs van €0,34, dan bedraagt de opbrengst €1.416. Een set van 10 panelen heeft doorgaans een prijs tussen de €4.259 en €6.259, waardoor het systeem binnen ongeveer 4 jaar kan worden terugverdiend.


  Opbrengst berekenen per m2

  Het vermogen van een zonnepaneel per vierkante meter kan worden berekend door het totale vermogen van het paneel te delen door de afmetingen ervan.

  Voor dit voorbeeld maken we gebruik van panelen met een vermogen van 420 Wp en standaardafmetingen van 115 cm x 170 cm. Elk zonnepaneel heeft dus een oppervlakte van 1,15 x 1,70 = 1,95 m². Als het vermogen per paneel 420 Wp is, kunnen we het vermogen per vierkante meter als volgt berekenen:

  420 Wp / 1,95 m² = 215,38 Wp per m²

  Dit betekent dat een zonnepaneel met een vermogen van 420 Wp een vermogen van 215,38 Wp per vierkante meter heeft.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit uw regio.

  Formulier >

  Wat is de opbrengst van zonnepanelen per dag, maand en jaar

  Fabrikanten specificeren altijd het vermogen in wattpiek (Wp) van het zonnepaneel. Dit geeft aan hoeveel kilowattuur (kWh) een zonnepaneel per jaar kan produceren onder optimale omstandigheden. Deze waarde vermenigvuldigt u met de factor die overeenkomt met de specifieke situatie van de plaatsing van uw zonnepanelen.

  Een voorbeeld: een zonnepaneel geplaatst op het zuiden met een hellingshoek van 45° en een vermogen van 360 Wp levert per jaar 360 x 0,91 = 327,6 kWh aan energie op. Vermeerder dit met het bedrag dat uw energieleverancier per kWh rekent en ontdek wat het u oplevert.


  Opbrengst zonnepanelen per jaar

  Bij het berekenen van de opbrengst van zonnepanelen wordt vaak de jaarlijkse periode gebruikt. Zoals in het bovenstaande voorbeeld wordt aangetoond, wordt de formule voor de jaaropbrengst van zonnepanelen als volgt toegepast:


  Toelichting op de formule: het aantal panelen wordt vermenigvuldigd met 410 (het vermogen per paneel) en vervolgens met 0,88 (aangezien een zonnepaneel zelden het maximale vermogen behaalt, bijvoorbeeld als gevolg van weersinvloeden).


  Opbrengst zonnepanelen per maand

  Wanneer de opbrengst per maand wordt berekend, kan men niet eenvoudigweg de jaaropbrengst door 12 delen, omdat de opbrengst per seizoen en zelfs per maand varieert. De hoogste opbrengst wordt doorgaans in het midden van het jaar behaald, wanneer de omstandigheden voor de zonnepanelen het gunstigst zijn. De volgende formule kan worden gebruikt om de opbrengst van een bepaalde maand te berekenen:


  Toelichting op de formule: het aantal panelen wordt vermenigvuldigd met 410 en vervolgens met 0,88, en daarna met het percentage opbrengst van die maand.


  Opbrengst zonnepanelen per dag

  Om de opbrengst van zonnepanelen per dag te berekenen, wordt de uitkomst van de maandopbrengst eenvoudigweg door het aantal dagen in die maand gedeeld:


  Toelichting op de formule: het aantal panelen wordt vermenigvuldigd met 410, vervolgens met 0,88, dan met het percentage opbrengst van die maand, en ten slotte gedeeld door het aantal dagen in die maand.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit uw regio.

  Formulier >

  Van opbrengst naar verbruik

  Slechts een klein deel van alle energie die uw panelen opwekken, wordt daadwerkelijk direct zelf verbruikt: namelijk slechts 30%. De overige 70% kunt u ofwel opslaan in een batterij, ofwel terugleveren aan het elektriciteitsnet. 

  De opbrengst van uw zonnepanelen geeft aan hoeveel energie ze kunnen genereren, en wordt beïnvloed door twee belangrijke factoren: het vermogen van de panelen en degradatie.

  Vermogen

  Het vermogen van zonnepanelen bepaalt hoeveel energie ze kunnen produceren. Een hoger vermogen resulteert in meer opgewekte energie. Door zelf energie op te wekken met zonnepanelen, kunt u besparen op uw energiekosten. Het maximale vermogen van zonnepanelen wordt gemeten in Wattpiek (Wp).

  Degradatie

  In België schijnt de zon niet het hele jaar door. Hoewel zonnepanelen ook stroom genereren bij bewolkte dagen, moet er rekening worden gehouden met variaties in opbrengst gedurende het jaar. Bij het berekenen van de verwachte opbrengst wordt daarom een factor van 0,85 toegepast. Deze factor is vastgesteld omdat zonnepanelen slechts 85% van hun capaciteit benutten vanwege temperatuursinvloeden. Wanneer de temperatuur van de panelen stijgt boven de 25 graden Celsius, verliezen ze per extra graad Celsius 0,5% vermogen. In de zomer kunnen panelen zelfs temperaturen van meer dan 60 graden bereiken, wat kan resulteren in een vermogensverlies van maar liefst 20%.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >

  Externe factoren

  • Zon op uw locatie

  De hoeveelheid zon die de panelen ontvangen per dag.

  • Oriëntatie

  Zonnepanelen behalen het beste rendement bij een hellingshoek van 35 graden. Zelfs op platte daken zijn zonnepanelen geschikt, omdat u de hellingshoek zelf kunt instellen. Zonnepanelen gericht op het zuiden vangen het meeste zonlicht op en hebben dus de hoogste opbrengst. Maar ook panelen met een zuidwestelijke of 

  zuidoostelijke oriëntatie halen goede resultaten.

  • Schaduwvorming

  Als omliggende gebouwen, bomen, schoorstenen of dakkapellen schaduw werpen op uw zonnepanelen, zal de opbrengst lager zijn. Een erkende installateur zal daarom altijd eerst een schaduwanalyse van uw dak uitvoeren om een optimaal legplan te kunnen maken met zo min mogelijk schaduw.

  • Onderhoud

  Het is ideaal om uw zonnepanelen jaarlijks te reinigen(https://offerte.nl/zonnepanelen/schoonmaken), omdat stof, vuil en vogelpoep de opbrengst meer kunnen beïnvloeden dan u denkt. Om een optimale opbrengst te behouden, is het belangrijk om te investeren in het onderhoud van uw zonnepanelen.


  • Leeftijd

  Zonnepanelen van hoogwaardige kwaliteit behouden na 30 jaar nog ongeveer 90% van hun oorspronkelijke vermogen, aangezien de opbrengst jaarlijks slechts minimaal afneemt. Dit fenomeen staat bekend als degradatie. Wanneer er geïnvesteerd wordt in panelen van lagere kwaliteit, zal degradatie sneller optreden.

  • Temperatuur

  Naarmate de buitentemperatuur stijgt, neemt ook de temperatuur van een zonnepaneel toe, wat resulteert in een verlies aan vermogen. De optimale opbrengst wordt bereikt wanneer de zon schijnt, maar de temperatuur niet te hoog is en er een koele wind waait.

  • Kwaliteit en soort zonnepanelen

  Onze experts werken vaak exclusief met zonnepanelen van Tier-1 merken en handhaven strikte kwaliteitsnormen. Dit stelt ze vaak in staat om op lange termijn garanties te bieden over het vermogen van de zonnepanelen over een periode van wel 30 jaar.

  Zorgen dan al deze factoren worden meegenomen tijdens de plaatsing van uw panelen? Ontvang advies op maat van experts in uw regio.

  Offerte vergelijken

  Heeft u nog geen zonnepanelen? Via Offerte.be brengen we u in contact met zonnepanelen installateurs door heel België.
  Mocht u naar aanleiding van dit artikel nog vragen, dan kunt u altijd terecht bij onze experts. Doe een aanvraag, kom in contact met onze experts en geniet van vele voordelen!

  Formulier >

  Veelgestelde vragen

  Wat is de opbrengst van zonnepanelen in de winter?
  De opbrengst van zonnepanelen is doorgaans lager tijdens de wintermaanden. Dit komt doordat de dagen korter zijn en er vaker bewolking is. Gelukkig wekken ze zelfs tijdens deze periode nog steeds een beetje elektriciteit bij daglicht op, wat natuurlijk beter is dan niets. Echter, de periode van april tot en met september wordt beschouwd als de piekperiode voor zonnepanelen. Gedurende deze tijd produceren ze ongeveer 70% van hun gemiddelde jaarlijkse opbrengst.

  Wat is de beste maand voor zonnepanelen?
  De ideale maand voor zonnepanelen is mei. Deze periode kent het hoogste aantal zonuren, wat resulteert in optimale prestaties van de zonnepanelen. Bovendien presteert mei vaak beter dan juni en juli, vanwege de gemiddeld lagere temperaturen. De balans tussen zonuren, instraling en temperatuur maakt mei dus de meest gunstige maand voor zonnepanelen.