Zelf zonnepanelen plaatsen? 8 Installatietips

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Zelf zonnepanelen plaatsen? 8 Installatietips
  5 mins leestijd

  Het zelf installeren van zonnepanelen kan een lonende en kosteneffectieve optie zijn, maar het vereist wel de juiste kennis, planning en veiligheidsmaatregelen. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke installatietips voor het geval u de zonnepanelen zelf wilt plaatsen!

  Wilt u direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij u uit de regio!

  Formulier >

  Waarom zou u zelf zonnepanelen plaatsen? 

  De belangrijkste reden is ongetwijfeld de besparing op de plaatsingskosten door een erkende installateur. Als doe-het-zelver betaalt u inderdaad alleen de materiaalkosten. Daar staan wel de volgende nadelen tegenover:

  • Geen garantie: beschadigde zonnecellen tijdens de installatie, gebrekkig gemonteerde panelen en vochtproblemen door onvoorzichtige dakwerken.
   Als klusser bent u zelf verantwoordelijk voor deze mogelijke fouten. Laat u een specialist de panelen installeren? Dan draait de specialist op voor eventuele garantiekosten.
  • Risico op foutieve aansluiting: een doe-het-zelver riskeert veel sneller een foutieve plaatsing dan een gecertificeerd installateur. Zo is goede kennis van elektrische installaties een must voor een foutloze plaatsing van uw panelen.
  • Geen professioneel legplan: daarnaast zorgt een legplan op maat ervoor dat u van maximale opbrengst van uw zonnepanelen kan genieten. U moet daarbij wel rekening houden met het totale vermogen van uw installatie, de oriëntatie en hellingsgraad van de panelen en mogelijke schaduwval. Bij een slecht legplan zullen uw panelen veel minder groene stroom produceren dan ze aankunnen.
  • Geen financiële voordelen: als u samenwerkt met een erkende installateur geniet u van diverse subsidies en financiële voordelen. Gaat u zelf zonnepanelen leggen? Dan maakt u hier geen aanspraak op.
  • Veel verantwoordelijkheid: na de plaatsing moet u de installatie ook nog registreren bij de netbeheerder, uw verplichte elektriciteitskeuring aanvragen en nog meer andere administratieve zaken regelen. Een installateur regelt al deze zaken voor u, wat veel tijd bespaart.

  Zelf zonnepanelen installeren is een secure, complexe klus. Bovendien brengen de dak- en elektriciteitswerken ook veiligheidsrisico’s met zich mee. Met een installateur bent u zeker van een snelle, correcte plaatsing zonder verrassingen achteraf.

  Benodigdheden om zelf zonnepanelen te leggen

  • Zonnepanelen
  • Omvormer
  • Bevestigingsmaterialen
  • Solar Bekabeling
  • Draagstructuur
  • Gereedschap
  Onderdelen Gemiddelde prijs (excl. btw)
  Zonnepanelen€ 140 à 320 per paneel
  Draagstructuur€ 25 à 100 per paneel
  Omvormer€ 750 à 1.200
  Bekabeling€ 2 à 5 per meter


  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij u uit de regio.

  Formulier >

  Hoe zelf zonnepanelen plaatsen?

  STAP 1: Inspectie vooraf uitvoeren

  Voer een grondige inspectie van uw dak uit om de draagkracht te controleren en eventuele dakbedekking schade te identificeren.

  STAP 2: Legplan opstellen

  Bepaal de optimale plaatsing van de zonnepanelen en bereken het benodigde aantal panelen en hun piekvermogen. Doe dit aan de hand van uw energiebehoeften, dakoriëntatie, schaduwval en hellingshoek. 

  STAP 3: Draagconstructie monteren

  Monteer de draagconstructie door dakhaken te plaatsen en rails te bevestigen volgens het legplan, waarbij rekening wordt gehouden met de dak oriëntatie en hellingshoek.

  STAP 4: Zonnepanelen installeren

  Bevestig de zonnepanelen zorgvuldig op de draagconstructie. Volg daarbij de instructies nauwkeurig om beschadiging te voorkomen en zorg voor een goede verbinding tussen de panelen.

  STAP 5: Bekabeling plaatsen

  Leg de benodigde kabels, zoals DC-kabels van de panelen naar de omvormer en AC-kabels naar de elektriciteitskast. Zorg voor een veilige doorvoer door het dak of de buitenmuur om verrassingen achteraf te voorkomen.

  STAP 6: Omvormer plaatsen

  Installeer de omvormer in een goed geventileerde ruimte en sluit eerst de AC-kabel van de omvormer aan op de elektriciteitskast. Vervolgens sluit u de DC-kabels van de panelen op de omvormer aan.

  8 installatietips om zelf zonnepanelen te plaatsen

  1. Doe uw vooronderzoek

  Voordat u begint met het installeren van zonnepanelen, is het belangrijk om van tevoren grondig onderzoek te doen. Lees u in over de verschillende soorten zonnepanelen, omvormers, montagesystemen en andere benodigde apparatuur. Begrijp ook de basisprincipes van zonne-energiesystemen, inclusief hoe ze werken en hoe ze worden aangesloten op het elektriciteitsnet.


  2. Controleer de lokale regelgeving

  Voordat u zonnepanelen installeert, moet u controleren of u voldoet aan alle lokale regelgeving en vergunningsvereisten. Sommige gemeenten kunnen specifieke regels hebben met betrekking tot zonnepanelen en de installatie ervan.


  3. Beoordeel uw dak

  Voordat u begint met de installatie, moet u zorgvuldig uw dak inspecteren om te bepalen of het geschikt is voor zonnepanelen. Overweeg aspecten zoals de oriëntatie, de hellingshoek, de schaduw van omliggende objecten en de constructie van het dak. Een dak dat naar het zuiden is gericht en een helling heeft tussen de 15 en 40 graden is over het algemeen ideaal voor opwekking van groene stroom


  4. Kies de juiste apparatuur

  Het selecteren van hoogwaardige zonnepanelen, omvormers en montagesystemen is belangrijk voor een succesvolle installatie. Investeer in kwalitatieve apparatuur van gerenommeerde fabrikanten en zorg ervoor dat deze geschikt is voor uw specifieke energiebehoeften en de kenmerken van uw dak.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul je wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij jou uit de regio.

  Formulier >


  5. Plan de plaatsing van de panelen

  Voordat u de panelen op uw dak installeert, moet u een gedetailleerd plan opstellen. Houd rekening met factoren zoals de optimale oriëntatie en hellingshoek, mogelijke schaduwvlakken en de lay-out van uw dak. Zorg ervoor dat de panelen zo worden geplaatst dat ze maximaal zonlicht kunnen opvangen gedurende de dag.


  6. Wees veilig

  Veiligheid staat voorop bij het installeren van zonnepanelen. Zorg ervoor dat u alle benodigde veiligheidsuitrusting hebt, zoals ladderhaken, veiligheidsharnassen, bekabeling en antislip schoenen. Werk altijd samen met een partner en volg alle veiligheidsvoorschriften en aanbevelingen van de fabrikant op.


  7. Volg de installatie-instructies

  Zorg ervoor dat u de instructies van de fabrikant nauwkeurig opvolgt bij het plaatsen van zonnepanelen. Deze instructies bevatten vaak gedetailleerde stappen voor het monteren van de panelen en het aansluiten van de bedrading.


  8. Laat uw installatie controleren

  Na het voltooien van de installatie, is het raadzaam om uw installatie te laten controleren door een gekwalificeerde partij. Een inspecteur kan de installatie beoordelen, zodat u zeker weet dat deze voldoet aan alle veiligheids- en prestatienormen.

  Het zelf plaatsen van zonnepanelen kan een lonende ervaring zijn, maar het vereist wel de nodige kennis, planning, onderzoek en aandacht. Door deze installatietips te volgen en samen te werken met gekwalificeerde professionals, kunt u genieten van de voordelen van zonnestroom en tegelijkertijd de kosten van uw energierekening verlagen. Toch raden we aan om zonnepanelen te laten installeren door een van onze erkende partners. Dan heeft u de garantie dat de installatie juist wordt gemonteerd en u geen problemen achteraf krijgt.

  Formulier >