Kosten zonnepanelen in 2024

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Kosten zonnepanelen in 2024
  6 mins leestijd

  In 2024 is de prijs van zonnepanelen flink gedaald, waardoor ze nu veel toegankelijker zijn geworden voor consumenten. Deze afname in kosten heeft zonnepanelen getransformeerd tot een aantrekkelijke investering voor huishoudens die willen besparen op hun energierekening en tegelijkertijd willen bijdragen aan duurzame energieopwekking. Hoewel de investering in zonnepanelen nog steeds een slimme keuze is, blijkt uit recente bevindingen dat consumenten nog niet zo snel overgaan tot deze investering als verwacht. Wat maakt de aanschaf van zonnepanelen in 2024 zo aantrekkelijk en wat zijn de mogelijke redenen waarom huishoudens nog terughoudend zijn? Dit artikel verkent de opkomst van zonne-energie als een betaalbaar alternatief en belicht de diverse factoren die een rol spelen bij het overwegen van zonnepanelen als duurzame energieoplossing.

  Wilt u direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij u uit de regio!

  Formulier >

  Kostprijs van zonnepanelen in 2024

  De gemiddelde prijs van 10 zonnepanelen voor een gemiddeld huishouden ligt nu tussen de €3.000 en €5.000. Dit is aanzienlijk minder dan een jaar geleden (toen was het nog €7.000!). Deze prijs is inclusief de kosten voor een omvormer en de installatie van de panelen, en levert een totaal vermogen van 2.500 Wattpiek (Wp) op. De terugverdientijd van deze investering is gemiddeld 5 tot 8 jaar, berekend met een stroomprijs van €0,35 per kWh. Dit geeft aan dat zonnepanelen steeds rendabeler worden en een goede optie zijn voor huishoudens die willen besparen op hun energierekening en bijdragen aan duurzame energieopwekking.

  Opbrengst van zonnepanelen

  De opbrengst van zonnepanelen hangt van verschillende factoren af. Een standaard zonnepaneel van gemiddeld formaat met een vermogen van 250 Wp kan op jaarbasis ongeveer 225 kWh stroom opwekken. De werkelijke opbrengst kan echter variëren, afhankelijk van de plaatsing, het type panelen, de hoeveelheid zonuren en andere specifieke omstandigheden. Het is belangrijk om te bepalen hoeveel van uw eigen energieverbruik u wilt dekken met zonnepanelen. Op basis van uw verbruik, de gewenste zelfopgewekte energie en de verwachte opbrengst van de panelen, kunt u bepalen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft.

  De tabel toont de jaarlijkse opbrengst van zonnepanelen en de snelheid waarmee u de investering terugverdient.

  Aantal panelenKostenOpbrengst per jaar
  6 Panelen€3.200€750
  10 Panelen€5.000€1.200
  14 Panelen€6.500€ 1.800
  18 Panelen€8.000€2.000
  20 Panelen€10.000€ 2.200

  Terugverdientijd

  Uit recent onderzoek van TNO en de Consumentenbond blijkt dat zonnepanelen gemiddeld binnen 7 jaar worden terugverdiend. Echter, in 2023 is de prijs van zonnepanelen aanzienlijk gedaald, waardoor de terugverdientijd tegen het einde van dat jaar ongeveer 6 jaar bedraagt. Het is belangrijk om niet alleen te focussen op de terugverdientijd, omdat de investering in zonnepanelen ook direct de waarde van uw woning verhoogt. Dit betekent dat u het geïnvesteerde bedrag niet per se hoeft terug te verdienen, aangezien het al in de waarde van uw woning zit. Bovendien gaan zonnepanelen minstens 25 jaar mee. Dit betekent dat u nog 18 jaar kunt profiteren van gratis stroom nadat de installatie is terugverdiend.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij u uit de regio.

  Formulier >

  Factoren die van invloed zijn op de kosten van zonnepanelen

  De genoemde prijs voor zonnepanelen is een indicatie en de exacte kosten kunnen per situatie verschillen. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren zoals:

  • Het energieverbruik van het huishouden (het vereiste aantal zonnepanelen)
  • Het merk en het vermogen van de panelen (inclusief de afmetingen). 
  • Bovendien kunnen er bijkomende kosten zijn, zoals de installatiekosten, die kunnen variëren per zonnepanelenbedrijf. 


  Het is daarom belangrijk om een offerte op maat aan te vragen en te laten kijken naar uw specifieke situatie om een nauwkeurige schatting te krijgen van de kosten van zonnepanelen voor uw woning.

  Waarom zijn zonnepanelen nu goedkoper?

  De reden waarom zonnepanelen nu een stuk goedkoper zijn, komt doordat de vraag naar zonnepanelen flink is gezakt. De zonnepanelen installateurs hadden een overschot aan zonnepanelen ingekocht. Hierdoor zijn zij genoodzaakt om hun prijzen te verlagen. Ongeveer de helft van de verkopers bood zonnepanelen aan voor minder dan één euro per wattpiek. Het gemiddelde lag op €0,96 cent per wattpiek. Voor 10 panelen met een totaal vermogen van 400 wattpiek zou u dan ongeveer €3.840 betalen.

  De prijs per wattpiek voor zonnepanelen wordt hieronder weergegeven. Dit geeft het maximale vermogen aan dat een paneel kan opwekken onder optimale omstandigheden. Deze prijs is inclusief de kosten voor installatie en de benodigde omvormer.

  JaarPrijs per Wp
  2008€3,80
  2010€2,60
  2012€1,70
  2014€1,55
  2016€1,45
  2018€1,30
  2020€1,25
  2022€1,80
  2023€1,20
  2024€0,95


  Zoals u kunt zien, was in 2023 de prijs per wattpiek 1,20. Als we uitgaan van het installeren van 10 panelen (4.000 wattpiek), komen we op een totaalprijs van €4.800 excl. btw.

  In 2024 zijn de kosten voor 10 zonnepanelen €3.800 excl. btw. Dit is een verschil van maar liefst €1.000!

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij u uit de regio.

  Formulier >

  Premies en financieringsmogelijkheden voor zonnepanelen in 2024

  In België is er een verandering aangebracht in de premie voor zonnepanelen. Vanaf 31 december 2020 wordt de huidige jaarlijkse regeling met de terugdraaiende teller voor nieuwe installaties stopgezet. Voor installaties na deze datum geldt een nieuwe investeringspremie.

  Voorwaarden premies

  De nieuwe eenmalige investeringspremie voor zonnepanelen in België zal gelden van 1 januari 2021 tot eind 2024. Het premiebedrag wordt jaarlijks aangepast om rekening te houden met de dalende investeringskosten en over-subsidiëring te voorkomen. De premie is echter beperkt tot 40 procent van de investeringskosten. Om in aanmerking te komen voor deze premie, moeten aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Alle vereisten zijn op een rijtje gezet voor duidelijkheid.

  • Elke woning of wooneenheid kan slechts één premie ontvangen voor een zonnepaneleninstallatie, op voorwaarde dat er nog geen andere zonnepaneleninstallatie is geweest.
  • De premie wordt alleen verleend als de zonnepanelen binnen 2 maanden na ingebruikname zijn geregistreerd bij de distributienetbeheerder.
  • Voor bestaande of nieuwbouwwoningen met een bouwaanvraag tot 31 december 2013 moeten zonnepanelen worden geïnstalleerd door een aannemer om in aanmerking te komen voor de premie. Deze premie is bedoeld voor investeringen die niet vallen onder het verplichte minimumaandeel hernieuwbare energie voor nieuwbouw dat van kracht is sinds 1 januari 2014.

  Toekomstige ontwikkelingen van zonnepanelen

  • Toename zonnepaneleninstallatie: Het Internationaal Energie Agentschap voorspelt dat er de komende 5 jaar wereldwijd 2 miljard zonnepanelen zullen worden geïnstalleerd. Maar is de productie van zonnepanelen eigenlijk duurzaam? Volgens Milieu Centraal is de energie die nodig is voor de productie van zonnepanelen binnen 2 jaar gecompenseerd door de energie die ze opwekken. 
  • Duurzame zonnepanelen: Zonnepanelen worden steeds duurzamer en gaan na 25 jaar nog steeds mee. Hierdoor kunnen ze vaak nog een tweede leven krijgen.
  • Recyclen zonnepanelen: Het recyclen van zonnepanelen is echter nog een uitdaging. Hoewel 85% van een zonnepaneel bestaat uit recyclebare materialen zoals koper, glas en aluminium, is er nog geen oplossing voor de overige 15% van chemische stoffen.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij u uit de regio.

  Formulier >

  Heb je behoefte aan gepersonaliseerd advies? 

  Heeft u nog geen zonnepanelen? Via Offerte.be brengen we u in contact met zonnepanelen installateurs door heel België.
  Mocht u naar aanleiding van dit artikel nog vragen, dan kunt u altijd terecht bij onze experts. Doe een aanvraag, kom in contact met onze experts en geniet van vele voordelen!

  Formulier >