Waarom u het beste juist nu zonnepanelen kunt aanschaffen!

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Waarom u het beste juist nu zonnepanelen kunt aanschaffen!
  4 mins leestijd

  Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft op dinsdag 7 februari ingestemd om het salderen van uw opgewekte energie binnen een paar jaar volledig af te bouwen. Salderen betekent dat u de stroom die u teruglevert aan het net kan wegstrepen met de stroom die u inkoopt.

  Daarnaast heeft de overheid het prijsplafond aangekondigd voor 2023, zodat huishoudens met hoge energierekeningen gecompenseerd worden. 

  Van beide ontwikkelingen zou u zeggen dat het een aanschaf van zonnepanelen ontmoedigt, maar niks is minder waar. Juist nu is het interessant, omdat u nu nog 2 jaar volledig van de salderingsregeling kunt profiteren, terwijl de prijzen (inclusief prijsplafond) nog steeds historisch hoog zijn!

  Wij hebben onderzoek gedaan en vertellen u graag over onze uitkomsten, zodat ook u weet of zonnepanelen interessant voor u kunnen zijn. 

  De terugverdientijd op zonnepanelen is nu gemiddeld minder dan 5 jaar!

  Uw elektriciteitsmeter houdt bij hoeveel stroom u opwekt, afneemt en vervolgens teruglevert. Met de huidige salderingsregeling kunt u in 2023 en 2024 stroom die u teruglevert nog volledig wegstrepen tegen de stroom die u inkoopt. Vanaf 2025 verwacht men dat de salderingsregeling per jaar wordt afgebouwd tot en met 2030, wat ervoor zorgt dat u voor een veel lager tarief gaat terugleveren ten opzichte van wanneer u stroom inkoopt. 

  Het is belangrijk om te realiseren dat een gemiddeld huishouden maar 30% van de opgewekte stroom uit zonnepanelen zelf direct verbruikt en de overige 70% aan het net teruglevert. De salderingsregeling heeft dus betrekking op een aanzienlijk deel van uw opgewekte stroom. En ook op uw portemonnee: de prijzen voor het inkopen van stroom ligt ongeveer 5x zo hoog als de verwachte terugleververgoeding die geldt voor overtollig stroom die u teruglevert maar niet mag salderen!

  Daarom loont het juist nu om zonnepanelen aan te schaffen: u kunt nog 2 jaar volledig van de salderingsregeling profiteren, in een periode dat de energieprijzen historisch hoog staan. Dit betekent dat u met een aanschaf vandaag nog binnen 5 jaar uw volledige investering eruit kunt halen!

  Rekenvoorbeeld voor een terugverdientijd van minder dan 5 jaar

  Laten we uitgaan van een aanschaf van 10 zonnepanelen voor een jaarlijks verbruik van 3.500 KWh. Voor een merk van goede kwaliteit investeert u eenmalig ongeveer 6.000 euro.

  Zoals in onderstaande grafiek te zien realiseert u de meeste besparingen wanneer u vandaag nog zonnepanelen laat installeren. Het mag geen verrassing zijn dat de blauwe lijnen een voorsprong pakt in jaar 1 en jaar 2.

  • Zowel in 2023 en 2024 kunt u voor 2.450 KWh salderen (70%). Uw besparing voor het salderen is c. 1.085 euro per jaar, en met uw eigen verbruikte opwek komt u tot 1.550 euro totale jaarlijkse besparing.

  • Per 2025 mag u nog maximaal 64% salderen. Van de 2.450 kWh aan teruggeleverde stroom kunt u nog 549 euro besparen uit salderen. Van de overige stroom die u teruglevert krijgt u maar 115 euro besparing terugleververgoeding. De totale besparing komt uit op 1.031 euro

  • Per 2031 is de salderingsregeling ten einde. Van de 2.450 kWh aan opgewekte stroom krijgt u enkel nog maar 318 euro besparing uit terugleververgoeding. De totale besparing komt dan uit op 686 euro.

  Zoals je merkt neemt je besparing op je energierekening aanzienlijk af wanneer het salderen stopt. Dit neemt echter niet weg dat de besparingen ook dan nog steeds acceptabel zijn. Als je op dit moment voor 20 jaar zonnepanelen aanschaft dan verwachten wij een totale besparing van 17.058 euro voor het huishouden uit het rekenvoorbeeld! Toch een grote som geld voor een investering van 6.000 euro die je binnen 5 jaar al hebt terugverdiend.

  En oja, er was nog iets

  Zonnepanelen zijn de meest duurzame manier om energie op te wekken voor huishoudens. Dus naast dat het de beste keuze is voor uw portemonnee is ook onze planeet er het meeste bij gebaat. Experts stellen dat zonnepanelen een integraal onderdeel zullen blijven uitmaken van onze toekomstige energiehuishouding. Verwacht wordt dat hierbij met name de combinatie met thuisbatterijen centraal zullen staan. 

  Zonnepanelen offertes aanvragen

  Er is altijd wel een zonnepanelen-installateur bij u in de buurt. Maar hoe maakt u hierin nu de beste keuze? Aanbieders kunnen tot wel 40% in prijs verschillen! Wij adviseren iedereen om meerdere offertes op te vragen, zodat u goed geïnformeerd bent en de juiste vergelijking kunt maken. 

  Start vergelijken