Bij het ontwerpen van een zonne-energiesysteem zijn er verschillende configuraties mogelijk. Bij de twee meest voorkomende configuraties worden de zonnepanelen in parallel of serie geschakeld. De keuze hangt af van verschillende factoren, waaronder de lay-out van het systeem, de beschikbare ruimte, en de gewenste elektrische eigenschappen. In dit artikel behandelen we de keuze tussen parallel en serie geschakelde zonnepanelen en hun impact op prestaties en efficiëntie.
Wilt u direct offertes ontvangen voor zonnepanelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij u uit de regio!
Parallel geschakeld systeem
Bij parallelle schakeling worden zowel de positieve als de negatieve aansluitingen van alle zonnepanelen aan elkaar verbonden. Dit betekent dat de stroom door elk zonnepaneel afzonderlijk loopt voordat deze wordt samengevoegd in een gemeenschappelijk circuit.
In dit systeem heeft elk zonnepaneel vaak zijn eigen optimizer, die de gelijkspanning individueel aan de omvormer levert. Hierdoor blijven de zonnepanelen optimaal presteren, zelfs als enkele panelen structureel minder goed presteren. Zo wordt altijd het maximale rendement uit alle zonnepanelen gehaald.
Voordelen:
Elke zonnepaneel werkt onafhankelijk van de anderen, waardoor eventuele schaduw op één paneel de prestaties van de andere panelen niet beïnvloedt.
Eenvoudige installatie en onderhoud, omdat elk zonnepaneel afzonderlijk kan worden gecontroleerd en vervangen indien nodig.
Hogere betrouwbaarheid, omdat defecte panelen het functioneren van de rest van het systeem niet beïnvloeden.
Nadelen:
Hogere stroomsterkte nodig op het punt van samenvoeging, wat kan leiden tot verlies van vermogen en hogere installatiekosten vanwege dikkere kabels en connectoren.
Vereist meer ruimte voor bekabeling
Serie geschakeld systeem
Bij serieschakeling worden de positieve aansluitingen van het ene zonnepaneel verbonden met de negatieve aansluitingen van het volgende paneel. Dit betekent dat de stroom door alle panelen in een reeks moet gaan voordat deze wordt samengevoegd. Bij een serie geschakeld systeem worden er vaak 1 of 2 MPP trackers (regelaars) op één omvormer aangesloten.
Doordat er minder componenten nodig zijn, zoals kabels en connectoren, is er in uw zonnepanelensysteem minder weerstand. Dit zorgt voor vlottere energie verplaatsing door het paneel, wat resulteert in minder energieverlies en een optimale opbrengst.
Voordelen:
Lagere stroomsterkte op het punt van samenvoeging, wat resulteert in lagere installatiekosten voor bedrading en connectoren.
Vereist minder ruimte voor bekabeling
Nadelen:
Alle zonnepanelen worden beïnvloed door schaduw wat op één enkel paneel valt. Hierdoor kunnen de algehele prestaties van het systeem afnemen.
Als één zonnepaneel in de serie faalt of beschadigd raakt, kan dit de prestaties van alle panelen in de serie negatief beïnvloeden.
Moeilijker te onderhouden, omdat alle panelen in serie moeten worden uitgeschakeld voor inspectie of vervanging.
Welk systeem is voor mij geschikt?
Bij het kiezen tussen parallelle en seriële schakeling van zonnepanelen is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Denk hierbij aan de lay-out van het systeem, de beschikbare ruimte, en de specifieke vereisten van de installatie.
Hellingshoek van het dak
Als al uw zonnepanelen dezelfde hellingshoek hebben en er gedurende de dag geen schaduw op valt, is een serie geschakeld systeem geschikt voor uw situatie. Mocht er schaduw op één of meer van uw panelen vallen, of als ze onder verschillende hellingshoeken zijn geplaatst, adviseren wij u om te kiezen voor een serie geschakeld systeem met parallel-effect.
Het is raadzaam om advies in te winnen bij onze erkende partners om de beste configuratie te bepalen die aan uw behoeften voldoet en het meeste rendement oplevert.
Advies van experts
Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij onze erkende installateurs om te bepalen hoeveel zonnepanelen geschikt zijn voor uw specifieke situatie. Via Offerte.nl brengen we u in contact met installateurs door heel België.
Mocht u naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben ten aanzien van zonnepanelen, dan kunt terecht bij onze experts. Doe een aanvraag, kom in contact met onze experts en laat de juiste zonnepanelen bij u installeren!