Wat zijn PV panelen? Een compleet overzicht

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Wat zijn PV panelen? Een compleet overzicht
  8 mins leestijd

  Een PV paneel is eigenlijk gewoon een andere naam voor een zonnepaneel. Het komt uit het Engels en staat voor photovoltaïsch. Maar hoe werkt het nu precies? En wat kost een PV-paneel? In dit artikel bespreken we alle ins en outs!

  Wilt u direct offertes ontvangen voor PV-panelen? Vul dan ons formulier in en ontvang binnen 24 uur vrijblijvende offertes van specialisten bij u uit de regio!

  Formulier >

  Hoe werken PV panelen?

  Wanneer PV-cellen in de panelen daglicht opvangen, beginnen ze stroom te genereren. Deze stroom is gelijkstroom, wat de apparaten in uw huis niet direct gebruiken. Daarom is een omvormer nodig om de gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom. Dit is nodig om de opgewekte zonne-energie direct te kunnen gebruiken.

  Het proces werkt als volgt:

  1. Zonlicht schijnt op de zonnecellen van de panelen;
  2. Tussen de twee laagjes silicium ontstaat elektriciteit;
  3. Elektriciteit wordt naar de omvormer gestuurd;
  4. De omvormer zet de elektriciteit om in wisselstroom;
  5. De wisselstroom gaat naar uw meterkast, die het vervolgens naar uw stopcontacten en apparaten stuurt. 
  6. Overbodige opgewekte zonne-energie wordt aan het elektriciteitsnet geleverd en wordt aan het eind van het jaar van uw energierekening afgetrokken.

  Wilt u meer weten over omvormers? Klik dan hier om naar de pagina te gaan.

  Welk type zonnepanelen zijn er?

  SoortVermogenGemiddelde aanschafkostenVoor -en nadelen
  Monokristallijne zonnepanelenZeer hoog€700 per paneel+ Hoogste opbrengst per m2– Duurder soort zonnepaneel
  Polykristallijne zonnepanelenHoog€600 per paneel+ Geschikt voor daken met weinig zonlicht– Lagere opbrengst als monokristallijne panelen
  Dunne film zonnepanelenLaag€400 per paneel+ Buigzaam– Laagste opbrengst
  Glas-glas zonnepanelenZeer hoog€900 per paneel+ Langste levensduur– Duurste soort zonnepaneel
  Er zijn meerdere soorten en type panelen, namelijk: monokristallijne, polykristallijne, dunne film en glas-glas zonnepanelen. Alle soorten beschikken over hun eigen specifieke eigenschappen. Hieronder leggen we u deze uit:

  Monokristallijne PV-panelen

  De zonnecellen in een monokristallijne zonnepaneel beschikken allemaal over één kristal. Alle kristallen liggen in dezelfde richting waardoor het belangrijk is dat het zonlicht direct in de cellen schijnt.

  Polykristallijne PV-panelen

  In een polykristallijn zonnepaneel beschikken de zonnecellen over meerdere kristallen. Polykristallijne panelen vertonen daardoor een soort gevlekt patroon.

  Dunne film PV-panelen

  Deze panelen hebben geen kristalstructuur, maar bestaan uit een dunne film van amorf silicium.

  Glas-glas PV-panelen

  Deze panelen bestaan geheel uit glas. De achterkant bestaat dus ook uit glas in plaats van kunststof. De andere soorten panelen hebben allemaal wél een achterkant van kunststof

  Opbrengst PV systeem 

  De opbrengst van uw zonnepanelen geeft aan hoeveel energie de zonnepanelen kunnen opwekken. De opbrengst van uw zonnepanelen wordt beïnvloed door twee factoren, namelijk: het vermogen van de panelen en de degradatie van de panelen.

  Het vermogen

  Voor zonnepanelen geldt: hoe hoger het vermogen, hoe meer energie een zonnepaneel kan opwekken. Hoe meer energie u zelf opwekt met zonnepanelen, hoe meer u kunt besparen op uw energiekosten. Het maximale vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). 

  Degradatie

  De zon schijnt in Nederland niet het gehele jaar. Nu is het zo dat zonnepanelen ook stroom leveren bij bewolking. Wel moet u rekening houden met het feit dat de opbrengst van de zonnepanelen niet het gehele jaar door optimaal is. Daarom wordt bij het berekenen van de verwachte opbrengst een factor van 0,85 gehanteerd. Deze factor is bepaald omdat zonnepanelen slechts 85% van hun capaciteit daadwerkelijk benutten. Het verlies zit hem in de temperatuur van de panelen. Zodra zonnepanelen warmer worden dan 25 graden, verliezen ze per extra graad Celcius 0,5% vermogen. In de zomer kunnen zonnepanelen zelfs warmer worden dan 60 graden. Het vermogensverlies kan dan oplopen tot maar liefst 20%.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij u uit de regio.

  Formulier >


  Verwachte opbrengst berekenen

  U kunt de verwachte opbrengst per paneel, per jaar berekenen. Dit doet u door het totale vermogen van uw zonnepaneelsysteem in Wattpiek te vermenigvuldigen met 0,85.
  Een voorbeeld: stel u heeft 2 zonnepanelen van 360 Wp, dan berekent u 720 Wp x 0,85 = 612 KWh per jaar. Hoe hoger het totale vermogen van uw systeem aan zonnepanelen, hoe hoger de verwachte opbrengsten. Het is hierbij natuurlijk wel van belang dat u panelen aan voldoende zonuren worden blootgesteld. Een ander leuk feitje: de optimale temperatuur voor panelen om stroom op te wekken is 25 graden Celcius. Het zal geen verrassing zijn dat de opwek in de zomer een stuk hoger is dan in de winter.

  Van opbrengst naar verbruik

  Een beperkt deel van alle energie die u panelen opwekken, verbruikt u daadwerkelijk direct zelf: slechts 30% De overige 70% kunt u óf opslaan in een batterij, óf terugleveren aan het energienet. Op dit moment is het nog heel voordelig om alle overtollige stroom aan het net terug te leveren. 

  Een voorbeeld: Voor een eenmalige investering van 6,000 euro kunt u 10 zonnepanelen aanschaffen die jaarlijks 3,500 kWh opwekken.

  Terugverdientijd PV-panelen

  De belangrijkste vraag voor velen is natuurlijk hoelang het duurt voordat u uw investering er weer uit heeft. Dit hangt af van hoeveel u maandelijks bespaart met uw opgewekte stroom. Uw maandelijkse besparing hangt weer af van de huidige energieprijzen.

  Het mag geen verrassing zijn dat de terugverdientijd heel goed is op dit moment. Dit komt doordat de elektriciteitsprijzen historisch hoog zijn geweest het afgelopen jaar en omdat er volop gesaldeerd kan worden. Daarnaast is het zo dat de aanschafprijzen voor zonnepanelen aan het dalen zijn.

  Voor een gemiddeld huishouden is de terugverdientijd op dit moment ongeveer 5 jaar. Met een levensduur van 25 jaar betekent dit dat u na 5 jaar nog 20 jaar gratis van zonnepanelen kunt genieten. Dit is goed voor het milieu en voor uw portemonnee!

  Kleuren zonnepanelen

  Zonnepanelen zijn in twee kleuren te verkrijgen, namelijk zwart en blauw. We leggen u het verschil uit:

  Zwarte zonnepanelen (monokristallijn)

  + deze panelen zien er strak en elegant uit
  + deze zonnepanelen hebben een hoog piekvermogen waardoor de opbrengst ook hoger is dan die van blauwe zonnepanelen

  – de zonnepanelen hebben direct zonlicht nodig

  Zwarte zonnepanelen zijn een geschikte keuze wanneer u een klein dakoppervlak hebt, maar wel gericht is op het zuiden.

  Blauwe zonnepanelen (polykristallijn)

  + functioneren het best bij indirect zonlicht
  + goedkoper dan zwarte panelen

  – deze blauwe panelen hebben gemiddeld een lager piekvermogen waardoor de opbrengst lager is dan bij zwarte zonnepanelen

  Blauwe panelen zijn een geschikte keuze wanneer u een groot dakoppervlak hebt, maar deze niet helemaal zuidelijk georiënteerd is

  Afmetingen

  Wist u dat zonnepanelen ook verschillende afmetingen kunnen hebben? De oppervlakte van uw dak bepaalt wat de ideale paneel afmeting is. Om dit te berekenen hebben onze partners iets meer informatie van u nodig. Vul daarom ons formulier in zodat u precies kunt zien wat de kosten zijn en hoe lang het duurt voor u de panelen hebt terugverdiend.

  Schuin dak of plat dak

  Heeft u een schuin dak? Dan moeten de panelen op een andere manier gelegd worden dan wanneer u een plat dak hebt. Daarnaast kijkt de installateur ook naar het aantal zonuren en de ligging van de panelen.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij u uit de regio.

  Formulier >

  Waar moet ik verder nog op letten bij PV-panelen offerte vergelijken?

  Bij de aanschaf van zonnepanelen is het verstandig om op een aantal punten te letten om teleurstellingen te voorkomen. Hieronder bespreken we de punten waar u extra op moet letten bij de aankoop van zonnepanelen:

  1. De totaalprijs: is alles in de offerte meegenomen? Denk hierbij aan de installatiekosten en de kosten per paneel.
  2. De betalingsvoorwaarden: moet u een aanbetaling doen? En is het eventueel mogelijk om in termijnen te betalen?
  3. De levertijd: hoe snel kunnen de zonnepanelen daadwerkelijk op uw dak liggen?
  4. Services die bij de prijs inbegrepen zijn: sommige leveranciers bieden extra services aan zoals tips voor energiebesparing.

  PV-Paneel offerte vergelijken

  Zonnepanelen offerte aanvragen? Het is interessant om een aantal zonnepaneel offertes te vergelijken van verschillende installateurs en specialisten. Wij kunnen u daarbij helpen!

  Via onze website ontvangt u diverse op maat gemaakte zonnepaneel offertes van bedrijven bij u uit de regio. Vul nu uw persoonlijke gegevens en wensen in op ons formulier en wij gaan voor u aan de slag om de meest geschikte aanbieders te selecteren. Zij sturen u vervolgens vrijblijvende offerte zonnepanelen online toe, waarna u kunt beslissen met wie u in zee wil gaan.

  Vul nu ons formulier in en zorg dat u de perfecte zonnepanelen op uw dak krijgt! Hieronder kunt u de zonnepanelen offerte aanvragen!

  Voor- en nadelen PV zonnepanelen

  Voordelen:

  Uw energierekening wordt aanzienlijk lager

  Nadat u de panelen hebt terugverdiend, produceert u minimaal 20 jaar gratis stroom

  U bent minder afhankelijk van schommelende energieprijzen

  U draagt bij aan een beter milieu.  Met zonnepanelen produceert u namelijk energie op een schone en groene manier

  Door uw eigen energie op te wekken bent u minder afhankelijk van energieleveranciers 

  De panelen functioneren geluidloos en zijn vrijwel geheel onderhoudsvrij  Nadelen:

  Weergerelateerde fluctuaties: De opwekking van energie kan schommelen afhankelijk van het weer, bijvoorbeeld op bewolkte dagen of gedurende de winterperiode.

  Hoge aanschafkosten: De aanvankelijke kosten voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen kunnen aanzienlijk zijn, hoewel deze op lange termijn kunnen worden terugverdiend door besparingen.

  Kosten

  Via Offerte.be brengen we u in contact met zonnepanelen installateurs door heel België.

  Benieuwd naar wat PVT zonnepanelen voor u kunnen betekenen? Vul dan nu ons formulier in en ontvang 4 gratis en op maat gemaakte offertes van erkende leveranciers.

  Formulier >

  Veelgestelde vragen

  Wat is het verschil tussen PV en zonnepanelen?

  PV staat voor “Photovoltaic”, wat verwijst naar de technologie die zonlicht omzet in elektriciteit. Zonnepanelen zijn de fysieke panelen die deze PV-technologie gebruiken. Dus, terwijl “PV” verwijst naar het proces, zijn “zonnepanelen” de apparaten die dit proces uitvoeren.

  Wat is de PV capaciteit?

  De PV capaciteit verwijst naar het maximale vermogen dat een PV-paneel kan produceren onder ideale zonlichtomstandigheden. Het wordt meestal uitgedrukt in Wattpiek (Wp) of kilowattuur (kWh) en geeft aan hoeveel elektriciteit het paneel kan genereren wanneer het volledig wordt blootgesteld aan zonlicht.