Zonnepanelen 12V: een complete gids

Start vergelijken
  1. Home
  2. Zonnepanelen
  3. Zonnepanelen 12V: een complete gids
  4 mins leestijd

  Op zoek naar de perfecte zonnepanelen voor uw avonturen met de caravan of boot? Dan zijn 12 volt-zonnepanelen de ideale oplossing. Deze hoogwaardige mobiele zonnepanelen bieden u de mogelijkheid om uw voertuig onderweg van stroom te voorzien, waar u ook bent. Hoewel ze niet alleen geschikt zijn om te gebruiken wanneer u onderweg bent, worden ze vaak ingezet tijdens het reizen.

  Deze mobiele panelen zijn niet alleen compact, maar ook bijzonder gebruiksvriendelijk. U sluit de zonnepanelen snel en eenvoudig aan en bergt ze net zo makkelijk weer op na gebruik.

  Er zijn verschillende soorten 12V-zonnepanelen waaruit u kunt kiezen:

  Monokristallijn

  Monokristallijne zonnepanelen hebben het hoogste rendement, maar zijn ook het duurst in aanschaf. Hieraan heeft u vooral een goede als u verwacht de energie – die opgewekt wordt door de zonnepanelen – te gebruiken voor apparaten die veel stroom verbruiken. Voor incidenteel gebruik, zoals het opladen van uw mobiele telefoon op de camping, zijn goedkopere zonnepanelen wellicht een betere keuze.


  Polykristallijn

  Polykristallijne zonnepanelen zijn voordeliger dan monokristallijne zonnepanelen, maar hebben een lager rendement. Dit is een perfecte keuze als u apparaten heeft die weinig stroom verbruiken en/of als u slechts sporadisch stroom nodig hebt onderweg.
  De prestaties van polykristallijne zonnepanelen kunnen variëren. Daarom is het belangrijk om vooraf te bepalen welk nominaal vermogen het zonnepaneel moet hebben om aan uw behoeften te voldoen.


  Dunnelaag

  Dunnelaag zonnepanelen zijn het meest eenvoudig en betaalbaar. Ze worden op een eenvoudige manier geproduceerd, waardoor de aanschafprijs lager ligt.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten bij u uit de regio.

  Formulier >

  Wat zijn de voordelen van 12 volt-zonnepanelen?

  • Praktisch. U kunt overal waar u bent zelf energie opwekken en uw apparaten van stroom voorzien.
  • Eenvoudige montage en bediening. De zonnepanelen zijn makkelijk te installeren en te gebruiken.
  • Duurzaam. Mobiele zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en dragen bij aan een duurzamere energievoorziening.
  • Flexibel. U kunt de panelen eenvoudig verplaatsen om optimaal van het zonlicht te profiteren.
  • Besparing. Door gebruik te maken van zonne-energie bespaart u op energiekosten, waardoor de investering zichzelf uiteindelijk terugverdient.


  Met mobiele zonnepanelen kunt u overal ter wereld elektriciteit opwekken. Of u nu in een camper, caravan, tuinhuisje of boot bent, u kunt altijd profiteren van groene energie. En zelfs bij lage lichtopbrengst kunt u nog steeds elektriciteit opwekken, waardoor u niet afhankelijk bent van volle zonneschijn.

  Installatie van 12v-zonnepanelen

  Het installeren en gebruiken van een 12 volt-zonnepaneel is minder complex dan het installeren van zonnepanelen op uw huis. U plaatst het 12v-paneel op een zonnige plek, sluit het aan op een accu via een omvormer en de zonne-energie wordt opgeslagen. Vervolgens kunt u de opgewekte energie gebruiken om uw apparaten van stroom te voorzien.

  Veel van deze panelen zijn compact en opvouwbaar, waardoor ze weinig ruimte innemen en gemakkelijk op te bergen zijn, bijvoorbeeld in een camper of caravan.

  Hoewel er enkele nadelen zijn, zoals de noodzaak van het hebben van een geschikte omvormer en accu’s met een hoger aantal volt dan gebruikelijk, wegen de voordelen van 12-volt zonnepanelen vaak zwaarder.

  Als u wilt berekenen hoe snel u de investering terugverdient, moet u rekening houden met uw energieverbruik en de kostenbesparing die u hiermee realiseert. 

  Gebruiksgemak

  Met de gegenereerde energie kunt u een breed scala aan apparaten van stroom voorzien, waardoor u optimaal kunt profiteren van de voordelen van zonne-energie, zelfs in situaties met lage lichtopbrengst. Denk bijvoorbeeld aan het aanzetten van kleine koelkasten in campers of het opladen van smartphones voor navigatie tijdens het rijden.
  Een interessant aspect van 12-volt zonnepanelen is dat ze zelfs bij beperkte lichtomstandigheden voldoende vermogen kunnen leveren. Dit betekent dat u niet afhankelijk bent van continu zonlicht om elektriciteit op te wekken. Zelfs op bewolkte dagen of bij hoge temperaturen kunnen deze panelen efficiënt energie produceren.

  Het gebruiksgemak van een zonnepaneel van 12 volt en 100 watt is opmerkelijk. Na eenvoudige installatie op een zonnige locatie kan het paneel via een omvormer de zonne-energie omzetten en opslaan in de accu. Zodra de set eenmaal is opgezet, is het gebruik intuïtief en gemakkelijk te begrijpen, waardoor u snel kunt profiteren van de opbrengst van het zonnepaneel voor al uw mobiele apparaten.

  Offerte vergelijken

  Heeft u nog geen zonnepanelen? Via Offerte.be brengen we u in contact met zonnepanelen installateurs door heel België.
  Mocht u naar aanleiding van dit artikel nog vragen, dan kunt u altijd terecht bij onze experts. Doe een aanvraag, kom in contact met onze experts en geniet van vele voordelen!

  Formulier >