De juiste structuur en opbouw van een offerte

  1. Home
  2. Ondernemersgids
  3. Offertes
  4. De juiste structuur en opbouw van een offerte
3 mins leestijd

Een offerte is een uitgebreide prijsopgave, waarin relevante informatie staat die betrekking heeft tot de deal die u wilt sluiten met een (potentiële) klant. Om te zorgen dat uw uitgebrachte offertes zo vaak mogelijk tot nieuwe opdrachten leiden, dient deze een goede en duidelijke opbouw en structuur te hebben. Hoe dat in elkaar zit leest u in dit artikel.

Inhoudsopgave

Wat voor structuur heeft een goede offerte en hoe maak ik die?

Een goede structuur voor een offerte is super belangrijk! Met een goede structuur wordt de offerte een stuk overzichtelijker en leesvriendelijker. Hierdoor weet de lezer wat er verwacht wordt en wat de voorwaarden zijn. Juist bij een situatie zoals bij het ondertekenen van een offerte, is het extra belangrijk dat de lezer zich gemakkelijk door de tekst kan navigeren. Daarom is een goede structuur in een offerte van belang.

Hoe maak ik zelf een goede structuur in een offerte? en Hoe ziet die eruit?

Om deze vragen te beantwoorden hebben wij een handig stappenplan waarmee uzelf aan de slag kunt. Hierin wordt beschreven hoe u een goede structuur maakt en waarom dat zo is. Een goede structuur van een offerte bestaat uit:

1. Inleiding
Een goed begin is het halve werk! Het begin van een goede offerte begint met een overtuigende inleiding. Hiermee trekt u de aandacht van de lezer en overtuigt u hem om verder te lezen. In de inleiding verleidt u de lezer en schrijft u in het kort wat uw aanbod is en wat voor waarde u biedt.

2. Vraag:
In dit deel beschrijft u de vraag van uw klant/lezer. De lezer herkent zich in de vraag die u omschrijft en merkt op dat uw bedrijf precies begrijpt wat de vraag/wensen van de lezer zijn.

3. Aanbod:
Hierin omschrijft u wat uw aanbod is en wat voor waarde u aan uw klant kunt bieden. Beschrijf wat uw bedrijf onderscheidt van de rest en waarom dat zo is. Het is erg belangrijk dat uw aanbod perfect aansluit op de vraag van de lezer. Matchen deze beide dan heeft u een grote kans op slagen.

4. Planning:
Deze stap is optioneel. In de planning legt u stap voor stap uit wat u gaat doen en hoe u dat gaat doen (plan van aanpak). Uit de planning komt een mooi overzicht waarin u uw klant overtuigt met uw werkwijze.

5. Investering:
Hierin staat een overzicht met alle kosten en opbrengsten. Ook worden deze kosten en opbrengsten op uitgebreide wijze verklaard. Hieruit wordt duidelijk gemaakt wat uw aanbod kost of oplevert en hoe de vraag van de klant hierop aansluit.

6. Voorwaarden:
In deze stap beschrijft wat uw voorwaarden zijn en bekijkt u wat de voorwaarden van uw klant zijn. Omschrijf uw voorwaarden op een positieve manier zodat de klant sneller overtuigt wordt en uw voorwaarden op een meer positieve manier bekijkt. Kom samen met een deal en zorg dat beide partijen tevreden zijn.

7. Resultaat:
Dit is een stap die sommige mensen wel eens vergeten. In deze stap creëert u het beeld van het gewenste resultaat tussen beide partijen. Vraag en aanbod sluiten op elkaar aan en beide partijen zijn tevreden.

8. Slot:
In deze stap sluit u uw offerte af met een sterke alinea, waarin u concludeert dat het gewenste resultaat is behaald. Het helpt ook om uw klant te bedanken voor de samenwerking en te bedanken voor de tijd en moeite die de klant erin gestoken heeft.

U kunt ons voorbeeld gebruiken wanneer uzelf de offerte van uw eigen onderneming onder handen wilt nemen.

Populaire artikelen