Wat is het verschil tussen een offerte en een factuur?

  1. Home
  2. Ondernemersgids
  3. Offertes
  4. Wat is het verschil tussen een offerte en een factuur?
2 mins leestijd

Er heerst veel onduidelijkheid over wat het verschil is tussen een factuur en een offerte. In dit artikel vertellen we u precies wat het verschil is. Om dit duidelijk te maken vertellen we u wat een factuur is, wat een offerte is en wat de verschillen zijn tussen deze twee.

Offerte of factuur, wat is nu het verschil? Wanneer stuurt u een offerte en wanneer een factuur? We nemen eerst een kijkje in het woordenboek:

Inhoudsopgave

Definitie van een offerte

Wanneer we zoeken naar de definitie van het woord “offerte” komen we uit bij een paar resultaten. Volgens Van Dale online is het:

of·fer·te (de; v(m); meervoud: offertes, offerten) aanbod om iets tegen een bep. prijs te doen of te leveren

Vervolgens voegt Wikipedia er nog een uitgebreidere beschrijving aan toe: “Een offerte is een formeel aanbod tot het sluiten van een overeenkomst, opgesteld op verzoek van een potentiële klant van een bedrijf, dit in tegenstelling tot aanbiedingen tot verkoop die winkels en webshops op eigen initiatief doen” (Bron: Wikipedia).

Waar beide beschrijvingen in elk geval duidelijk over zijn: een offerte is een formeel aanbod voor het sluiten van een overeenkomst, voor een bepaalde prijs. Of u nu producten of diensten aflevert, dat maakt niet uit. U, als ondernemer, brengt een offerte uit om tot een (prijs)afspraak te komen. De afnemer kijkt hiermee de kat uit de boom zonder direct ergens aan vast te zitten. Let op: een offerte is wél een bindende overeenkomst, maar alleen als er getekend is.

Definitie van een factuur

De betekenis van het woord “factuur” is volgens Van Dale online:

fac·tuur (de; v; meervoud: facturen) lijst van geleverde goederen of diensten met prijsvermelding

Wikipedia geeft wederom een uitgebreidere definitie van een factuur: “Een factuur is een document dat een betalingsverplichting van een klant aan een leverancier weergeeft. Een creditnota is het tegengestelde van een factuur.”

De twee bronnen vermelden beide dat een factuur met een betaling te maken heeft. We kunnen een factuur dus definiëren als een betalingsspecificatie die een verkoper aan zijn klant stuurt nadat diensten of goederen zijn geleverd. Op de specificatie staat een lijst van wat er is verkocht en voor welke prijs.

Het verschil tussen een factuur en een offerte

Er zijn twee belangrijke verschillen tussen een factuur en een offerte.

  1. Ten eerste verstuurt u een offerte VOORDAT u een opdracht heeft verkregen, terwijl een factuur wordt verzonden NADAT een opdracht voldaan is.
  2. Ten tweede kan een offerte een indicatief bedrag aangeven, terwijl het bedrag op een factuur definitief is.
Populaire artikelen