Warmtepomp zonder buitenunit: kosten, mogelijkheden en werking

Start vergelijken
  1. Home
  2. Warmtepompen
  3. Warmtepomp zonder buitenunit: kosten, mogelijkheden en werking
  5 mins leestijd

  Bent u op zoek naar een energiezuinige verwarmingsoplossing, maar wilt u liever geen buitenunit? Dan is een warmtepomp zonder buitenunit misschien wel de ideale oplossing voor u. In dit artikel bespreken we de kosten, mogelijkheden en werking van een warmtepomp zonder buitenunit, zodat u goed geïnformeerd bent voordat u een beslissing neemt over uw verwarmingssysteem.

  Benieuwd naar welke warmtepomp het beste bij uw situatie past. Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende warmtepomp offertes van specialisten uit de buurt.

  Formulier >

  Werking van een warmtepomp zonder buitenunit

  Een warmtepomp zonder buitenunit, ook wel een monoblock-systeem genoemd, is een duurzame oplossing die warmte uit de buitenlucht of bodem haalt om uw woning te verwarmen en te koelen zonder een externe unit. Alle onderdelen van deze warmtepompen worden binnenshuis geplaatst. De warmtepomp zelf fungeert als ventilatiebox. Daarnaast zorgt het voor een gezond binnenklimaat door vochtige en vervuilde lucht af te voeren en de opgewekte warmte te hergebruiken voor het verwarmen van water.

  Bekende merken die deze warmtepompen aanbieden zijn Nibe en Inventum, met compacte modellen die eenvoudig te installeren zijn. De keuze tussen een warmtepomp zonder buitenunit en een traditionele warmtepomp met buitenunit hangt doorgaans af van persoonlijke voorkeur, de beschikbare ruimte en de installatie-eisen van uw woning.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit uw regio.

  Formulier >

  Welke warmtepompen zonder buitenunit zijn er?

  Lucht-water warmtepomp

  1. Vincent V45-Combi Itho Daalderop

  Dit type warmtepomp is geschikt voor zowel bestaande woningen als nieuwbouwwoningen. Dit systeem wordt in huis geïnstalleerd en heeft twee opties: 

  • De V45 Combi, die verwarming, koeling en warm tapwater levert.
  • De V45 Hybride, die alleen voor verwarming is. 


  De warmtepomp haalt zijn energie uit de buitenlucht, en kan ook ventilatieretourlucht gebruiken, via een dakdoorvoer om zo efficiënt mogelijk te werken. Hierdoor wordt het rendement verhoogd en zorgt het voor een duurzame en efficiënte verwarming in huis.

  Gemiddelde kosten:
  De gemiddelde kosten voor een Vincent V45-Combi warmtepomp van Itho Daalderop liggen doorgaans tussen de € 7.000 en € 12.000. We raden u aan om offertes op te vragen bij verschillende installateurs om een nauwkeurige prijsopgave te ontvangen voor de installatie van deze warmtepomp.

  1. Paros 4 Alpha Innotec

  Ook dit type warmtepomp is geschikt voor zowel bestaande woningen als nieuwbouwwoningen en wordt binnenshuis geïnstalleerd. Het biedt zowel verwarming als koeling met een vermogen van 4 kW voor verwarming en 5 kW voor koeling. De Paros is zeer stil in gebruik en ook nog eens milieuvriendelijk. Door de flexibele configuratiemogelijkheden, zoals een all-in-one-systeem of modulaire opstelling, is de Paros een oplossing voor ieder type woning.

  Gemiddelde kosten:
  De Paros 4 warmtepomp van Alpha Innotec is een lucht-water warmtepomp die meestal tussen de € 10.000 en € 15.000 kost, inclusief installatie.


  Volledig elektrische warmtepomp

  1. NIBE S735

  De NIBE S735 is een all-electric ventilatielucht-water warmtepomp die verwarming, ventilatie en warm tapwater combineert in één unit. Deze unit is slechts 202,5 x 60 x 62 cm groot. Hierdoor is het een ideale oplossing voor woningen met beperkte ruimtes. De warmtepomp bevat een RVS boiler van 180 liter, wat genoeg is voor 264 liter warm water op 40 °C. Dit zorgt voor voldoende warm water voor een bad of douche.

  Gemiddelde kosten:
  Over het algemeen liggen de kosten voor de NIBE S735 tussen de € 12.000 en € 18.000, inclusief installatie. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende installateurs om een nauwkeurige prijsopgave te ontvangen voor de installatie van de NIBE S735 warmtepomp.

  1. Triple Solar

  Dit is een warmtepomp van 3.5 kW die kan worden gebruikt als hybride systeem of volledig elektrisch. Het is een brine/water-warmtepomp die moet worden gecombineerd met PVT-panelen van Triple Solar voor verwarming, koeling en warm tapwater. Door de combinatie met PVT-panelen wordt er zowel warmte als elektriciteit opgewekt, allemaal vanaf het dak. De binnenunit is compact, stil en vereist weinig onderhoud omdat er geen bewegende onderdelen aanwezig zijn.

  Als koudemiddel wordt propaan (R290) gebruikt. Het systeem kan eenvoudig worden uitgebreid naar een volledig elektrische versie door de warmtepomp te combineren met de thermische batterij van Triple Solar. Met de opgeslagen warmte in de batterij kan op elk gewenst moment warm tapwater worden geleverd. Deze thermische batterij is tot vier keer kleiner dan een traditionele warmwaterboiler, omdat het verwarmingselement al in de warmtepomp aanwezig is.

  Gemiddelde kosten:
  Over het algemeen kan een Triple Solar warmtepomp prijs variëren tussen de € 10.000 en € 15.000.

  Voordelen van een warmtepomp zonder buitenunit

  Geen geluidsoverlast: een monoblock warmtepomp veroorzaakt geen geluidsoverlast voor buren, wat vooral voordelig is in dichtbebouwde omgevingen zoals appartementencomplexen of rijtjeshuizen.

  Simpele installatie: een monoblock warmtepomp vereist enkel aansluiting op stroom, CV leiding en mogelijk de waterleiding. Dit versnelt de installatie en voorkomt ruimteverlies buiten.

  Zichtbaarheid buitenunit: een monoblock warmtepomp behoudt de esthetische waarde van uw woning doordat er geen buitenunit zichtbaar is.

  Optimaal rendement: doordat er geen afstand is tussen binnen- en buitenunit, is er geen warmteverlies en is het rendement maximaal. Hierdoor geniet u van een snellere terugverdientijd.

  Vergelijking met traditionele warmtepompen met buitenunit

  Een warmtepomp zonder buitenunit heeft alleen een binnenunit: de warmtepomp zelf. De werking is daardoor ook anders.

  Bij een warmtepomp zonder buitenunit neemt de pomp zelf de functie over van de mechanische ventilatiebox en waarborgt op die manier optimale ventilatie en een gezond klimaat in huis. De warmtepomp voert vochtige en vervuilde lucht van binnen af, maar slaat de warmte hieruit op en hergebruikt die vervolgens om cv-water mee te verwarmen. Zo heeft u een stuk minder gas nodig en kunt u dus energiezuinig verwarmen. 

  Offerte.be brengt u in contact met specialisten op het gebied van warmtepompen door heel België. Laat u adviseren en ontvang vrijblijvende offertes van de geselecteerde vakmensen uit uw regio, zonder kosten en verplichtingen!

  Formulier >