Warmtepomp kosten 2024

Start vergelijken
  1. Home
  2. Warmtepompen
  3. Warmtepomp kosten 2024
  9 mins leestijd

  Een warmtepomp biedt u veel voordelen, zoals energiezuinigheid, milieuvriendelijkheid en het niet gebruiken van fossiele brandstoffen. Echter, de kosten van een warmtepomp variëren per type. De gemiddelde prijs per soort warmtepomp kan verschillen, bijvoorbeeld een lucht-water warmtepomp is vaak goedkoper dan een grond-water warmtepomp vanwege de lagere installatiekosten. Het is belangrijk om vooraf goed onderzoek te doen en advies in te winnen om de totale kosten en de terugverdientijd van een warmtepomp te bepalen. In dit artikel zullen we u dan ook uitgebreid informeren over de kosten van verschillende soorten warmtepompen, zodat u goed op weg geholpen wordt bij het maken van een weloverwogen keuze.

  Benieuwd naar welke warmtepomp het beste bij uw situatie past. Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende warmtepomp offertes van specialisten uit de buurt.

  Formulier >

  Wat is een warmtepomp?

  Een warmtepomp kan uw cv-ketel vervangen of in combinatie ermee worden geïnstalleerd, wat bekendstaat als een hybride warmtepomp. Met een warmtepomp verwarmt u niet alleen uw huis, maar ook het water voor bijvoorbeeld de douche en keuken. Door gebruik te maken van warmte uit de lucht of bodem en elektriciteit, is een warmtepomp energiezuinig. Hierdoor kunt u minder gas nodig hebben of zelfs volledig van gas af stappen, wat zowel goed is voor het milieu als voor uw portemonnee. Het is belangrijk om u voor te bereiden op de transitie naar aardgasvrij wonen in Nederland en alvast informatie te verzamelen over warmtepompen. Op dit moment zijn er subsidies beschikbaar om de aanschaf van een warmtepomp aantrekkelijker te maken, dus het loont om hier snel actie op te ondernemen.

  Wat kost een warmtepomp?

  De kosten van een warmtepomp kunnen variëren tussen €6.000 en €25.000, inclusief btw en installatiekosten. De totale prijs hangt voornamelijk af van het type warmtepomp en het benodigde vermogen, dat afhankelijk is van de grootte van de woning, isolatiekwaliteit, gezinssituatie, en andere factoren. De kosten voor een lucht-water warmtepomp beginnen vanaf €5.000, inclusief btw en installatie. Voor een geothermische warmtepomp, zoals een water-water of grond-water warmtepomp, kan de prijs starten vanaf €12.000, inclusief btw en installatie. Hieronder zijn enkele richtprijzen per type warmtepomp vermeld.

  Overzicht: warmtepomp kosten 2024

  Type warmtepomp Gemiddelde kosten
  Hybride warmtepomp€6.000 tot €8.000 (afhankelijk nieuwe/bestaande cv-ketel)
  Elektrische warmtepomp€10.000 tot €12.000 
  Water-water warmtepompVanaf €15.000
  Lucht-water warmtepomp€6.000 tot €10.000
  Grond-water warmtepomp €15.000 tot €25.000
  Lucht-lucht warmtepomp€4.500 tot €8.500
  Warmtepompboiler Vanaf €3.000 


  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit uw regio.

  Formulier >

  Kosten per type warmtepomp

  Hybride warmtepomp

  Een hybride warmtepomp kost gemiddeld tussen de €8.000 en €15.000, exclusief btw en inclusief installatiekosten. Deze warmtepompen zijn over het algemeen iets goedkoper omdat de installatie ervan vlot en gemakkelijk verloopt. Bovendien hoeft u bij een hybride warmtepomp meestal niet uw bestaande verwarmingselementen te vervangen, wat extra kostenbesparingen met zich meebrengt. Het is verstandig om verschillende prijsvoorstellen op maat te vergelijken om een goed beeld te krijgen van de totale kosten voor de installatie van een hybride warmtepomp.

  Passend bij: Het vervangen van een huidige cv-ketel met een kleine renovatie, waarbij er geen extra isolatie, nieuwe warmtetoestellen of leidingen worden toegevoegd.

  Kosten: De kosten variëren van €10.000 tot €15.000, inclusief btw en installatie. 

  Elektrische warmtepomp

  Een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit kost ongeveer €12.000, inclusief btw en installatie. Deze prijs kan nog lager uitvallen door subsidies die beschikbaar zijn. Een volledig elektrische warmtepomp heeft een vermogen van 6 tot 12 kW. Het benodigde vermogen hangt af van de grootte van uw huis en de isolatie. Over het algemeen is een vermogen van 8 kW geschikt voor een tussenwoning, hoekwoning of een (middelgrote) 2-onder-1-kap woning.

  Passend bij: Goed geïsoleerde woning, minimaal energielabel B.

  Kosten: €6.000 tot €20.000, inclusief installatie.

  Water-water warmtepomp

  De gemiddelde kosten voor een water-water warmtepomp liggen rond de €15.000, exclusief btw en inclusief installatiekosten. Hoewel de initiële investering hoog kan zijn, kan deze warmtepomp zichzelf gemakkelijk terugverdienen vanwege het hoge en constante rendement. De uiteindelijke prijs kan variëren op basis van factoren zoals het merk, vermogen en de installateur die wordt gekozen. Het is verstandig om prijsvoorstellen op maat te vergelijken om een goed idee te krijgen van de totale kosten voor de installatie van een water-water warmtepomp.

  Passend bij: Installatie van een nieuw cv-systeem in een nieuwbouwproject of bij een volledige renovatie.

  Kosten: €15.500 tot €20.500 inclusief installatie.


  Lucht-water warmtepomp

  De gemiddelde kosten voor een lucht-water warmtepomp liggen tussen de €6.000 en €10.000, exclusief btw en inclusief installatiekosten. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van factoren zoals het vermogen van de warmtepomp, het bestaande verwarmingssysteem en de gekozen installateur. Het is verstandig om prijsvoorstellen op maat te vergelijken om een goed beeld te krijgen van de totale kosten voor de installatie van een lucht-water warmtepomp.

  Passend bij: Installatie van een nieuw cv-systeem in een nieuwbouw- of renovatieproject, vervanging van een bestaande cv-ketel, en voor zwembadverwarming.

  Kosten: €6.000 tot €10.000, inclusief btw en installatie. 

  Grond-water warmtepomp

  De kosten voor dit soort warmtepompen liggen meestal tussen de €20.500 en €30.500, exclusief btw en inclusief installatiekosten. De totale prijs kan variëren afhankelijk van factoren zoals het type warmtepomp (bijvoorbeeld horizontale of verticale captatie), vermogen, merk, diepte van de boringen en het model. Het is ook mogelijk dat de prijs kan verschillen op basis van offertes op maat. Het is daarom verstandig om prijsvoorstellen te vergelijken om een goede indicatie te krijgen van de totale kosten voor de installatie van een warmtepomp.

  Passend bij: Installatie van een nieuw cv-systeem in een nieuwbouwproject of bij een volledige renovatieproject.

  Kosten: Tussen de €20.500 tot €30.500, inclusief installatie.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit uw regio.

  Formulier >


  Lucht-lucht warmtepomp

  De kosten voor een lucht-lucht warmtepomp liggen gemiddeld tussen de €4.500 en €8.000, exclusief btw en inclusief installatiekosten. Verschillende factoren zoals het model van de warmtepomp, het aantal binnenunits en het vermogen ervan spelen een rol bij het bepalen van de uiteindelijke prijs. Het is raadzaam om prijsvoorstellen op maat te vergelijken om een goed inzicht te krijgen in de totale kosten voor de installatie van een lucht-lucht warmtepomp.

  Passend bij: Vervanging van elektrische verwarming in een kleinere woning, zoals een appartement, en als airconditioning in zowel nieuwbouw als bestaande woningen.

  Kosten: Tussen de €4.500 tot €8.000 inclusief installatie.

  Warmtepompboiler

  Een warmtepompboiler gebruikt warmte uit de buitenlucht om uw sanitair water te verwarmen. U kunt deze boiler eenvoudig combineren met uw bestaande cv-ketel, maar ook met een warmtepomp en zonnepanelen. Door zijn energiezuinige werking is een warmtepompboiler een goede vervanging voor een oude boiler. De prijs van een warmtepompboiler hangt voornamelijk af van het volume van het waterreservoir en het merk.

  Passend bij: Warmtepompboilers zijn geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten en voor gezinnen met een grote warmwaterbehoefte. 

  Kosten: De prijs varieert meestal tussen de €3.000 en €5.000, inclusief btw en installatie.

  Warmtepomp kosten per maand

  Een volledig elektrische warmtepomp kan helpen om volledig van gas af te komen. Hoewel uw elektriciteitskosten iets zullen stijgen, zullen uw totale energiekosten aanzienlijk lager worden met deze warmtepomp. Gemiddeld liggen de maandelijkse kosten rond de € 96,- met een lucht-lucht warmtepomp en € 70,- met een bodem-water warmtepomp. Hieronder laten we de maandelijkse kosten zien voor een hybride warmtepomp en een volledig elektrische warmtepomp:

  Hybride warmtepomp

  Terwijl u gemiddeld € 200 per maand betaalt aan energie met een hr-ketel, zullen de maandelijkse kosten met een hybride warmtepomp gemiddeld € 160 bedragen.

  Volledig elektrische warmtepomp 

  Meestal verbruikt een volledig elektrische warmtepomp ongeveer 3.200 kWh per jaar. Als het tarief van elektriciteit €0,40 is, dan kost dit ongeveer €108 per maand.

  Terugverdientijd warmtepompen

  Om de terugverdientijd van een warmtepomp te berekenen, moet u de subsidie aftrekken van de aanschafkosten van de warmtepomp en dit delen door de maandelijkse besparing die het oplevert. Dit geeft het aantal maanden dat nodig is om de investering terug te verdienen. De hoogte van de subsidie hangt af van het type warmtepomp en kan tot maximaal € 5.100 bedragen. 

  De berekening van de terugverdientijd kan worden uitgedrukt in de formule: Terugverdientijd = Investering / (Opbrengst x Elektriciteitsprijs). 

  De terugverdientijd van een full-electric warmtepomp varieert momenteel gemiddeld tussen de 7 en 15 jaar, afhankelijk van factoren zoals de prijs van de warmtepomp, de eigenschappen van de woning en het energieverbruik.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit uw regio.

  Formulier >

  Terugverdientijd verkorten 

  Om de terugverdientijd van een warmtepompinstallatie te verkorten, zijn er verschillende aandachtspunten om het energieverbruik van de warmtepomp zo laag mogelijk te houden. Hieronder benoemen we er een paar:

  • Het juiste vermogen kiezen: Het is belangrijk dat het vermogen van uw warmtepomp goed past bij de grootte van uw woning en de hoeveelheid energie die u nodig heeft. Als het vermogen te laag is, zal de warmtepomp harder moeten werken en meer energie verbruiken, wat kan leiden tot snellere slijtage. Aan de andere kant, als het vermogen te hoog is, betaalt u onnodig veel voor uw warmtepomp. Het is dus essentieel om het juiste vermogen te kiezen om zowel efficiëntie als kostenoptimalisatie te bereiken.
  • Het afstellen van de warmtepomp: Het is belangrijk om de warmtepomp correct af te laten stellen door een erkende installateur. Op deze manier wordt de warmtepomp afgestemd op de specifieke kenmerken van uw woning en uw energieverbruik. Hierdoor voorkomt u onnodig hoge energiekosten en zorgt u voor een optimale werking van de warmtepomp.
  • Zonnepanelen combineren: Door zonnepanelen te combineren met een warmtepomp, kunt u de elektriciteit die de warmtepomp verbruikt zelf opwekken. Dit zorgt voor een energiezuinige verwarmingsinstallatie omdat u gebruikmaakt van duurzame en hernieuwbare energiebronnen. Op deze manier kunt u uw energieverbruik verminderen en bijdragen aan een groenere en milieuvriendelijkere manier van verwarmen.
  • Tijdig uitvoeren van keuringen: Het is belangrijk om uw installatie op tijd te laten keuren, omdat dit inzicht geeft in het energieverbruik van uw systeem en hoe u het nog energie-efficiënter kunt maken. Tijdens de keuring controleert een expert of alles nog correct functioneert en maakt hij een inspectierapport op. Dit rapport wordt gebruikt als leidraad voor het onderhoud van uw warmtepomp, zodat deze optimaal blijft werken en u energie bespaart.
  • Regelmatig onderhoud: Het is sterk aan te raden om regelmatig onderhoud te laten uitvoeren aan uw warmtepomp voor een optimaal rendement. Een handige tip is om een onderhoudscontract af te sluiten bij de installateur van uw warmtepomp. Op die manier bent u verzekerd van regelmatig onderhoud en eventuele reparaties, waardoor uw warmtepomp efficiënt blijft werken en de levensduur ervan wordt verlengd.
  • Meerdere functies: Als u uw warmtepomp gebruikt om zowel het cv-water als het sanitair water te verwarmen, dan zult u profiteren van een nog hoger rendement. Door gebruik te maken van de warmtepomp voor meerdere toepassingen, wordt de energie efficiënter gebruikt en bespaart u geld op uw energierekening. Het is dus gunstig om uw warmtepomp zo veel mogelijk in te zetten voor diverse verwarmingsdoeleinden.

  Warmtepomp aanschaffen

  Overtuigd van de vele voordelen van de warmtepomp en benieuwd wat het u precies zal kosten? Vul dan nu vrijblijvend ons formulier in. Op basis van uw wensen matchen wij u aan een aantal warmtepomp specialisten. Zij sturen u een vrijblijvende offerte gevormd naar uw wensen. Op deze manier kunt u makkelijk een aantal warmtepomp offertes vergelijken en zelf besluiten welke volgens u de beste deal is. Zo weet u zeker dat u de juiste keuze maakt!

  Formulier >