Warmtepompboiler: soorten, werking en kosten

Start vergelijken
  1. Home
  2. Warmtepompen
  3. Warmtepompboiler: soorten, werking en kosten
  6 mins leestijd

  Warmtepompboiler of een warmtepomp? Als u twijfelt tussen een warmtepompboiler en een warmtepomp voor uw woning, is het belangrijk om de verschillen en kosten te begrijpen om de meest geschikte optie te kiezen. In dit artikel zullen we uitleggen wat elk systeem inhoudt en welke het meest geschikt is voor uw specifieke situatie. 

  Benieuwd naar welke warmtepomp het beste bij uw situatie past. Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende warmtepomp offertes van specialisten uit de buurt.

  Formulier >

  Wat is een warmtepompboiler?

  Een warmtepompboiler is een elektrisch apparaat en produceert warm water door warmte uit de ventilatie- of buitenlucht te gebruiken. Het werkt op dezelfde manier als een warmtepomp die wordt gebruikt voor verwarming. Het enige verschil is dat bij een warmtepompboiler alleen het tapwater wordt verwarmd. Omdat de warmtepompboiler geen CO2-uitstoot en minder CO2-uitstoot veroorzaakt bij de opwekking van energie voor het verwarmen van het water, is het een milieuvriendelijk alternatief voor gasboilers.

  Hoe werkt een warmtepompboiler?

  Een warmtepompboiler werkt bijna precies hetzelfde als een koelkast. Hieronder leggen we dit stap voor stap uit:

  Stap 1: De warmtepompboiler gebruikt warmte die wordt onttrokken uit de omgevingslucht of uit afgevoerde ventilatielucht om water te verwarmen.

  Stap 2: De warmtepompboiler bevat een koudemiddel dat al op lage temperatuur begint te koken en verandert in gas. Dit gasachtige koudemiddel wordt in de compressor van het apparaat onder druk gezet, waardoor de temperatuur stijgt en het koudemiddel verandert in een gasvormige vloeistof.

  Stap 3: Het gasachtige koudemiddel geeft warmte af aan het water in de boiler, waardoor het afkoelt en weer vloeibaar wordt. Hierdoor vermindert de druk op het koudemiddel en kan de cyclus opnieuw beginnen.

  Stap 4: Als u de kraan opendraait, stroomt het warme water uit de boiler door de waterleiding naar de kraan of douchekop in uw woning.

  Een warmtepompboiler kan ook worden aangesloten op een condensatieketel op gas of thermische zonnepanelen, die het voorverwarmde water verder opwarmen tot de juiste temperatuur.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit uw regio.

  Formulier >

  Verschil tussen een warmtepomp en een warmtepompboiler

  Warmtepomp

  Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of grond en gebruikt dit om warme lucht of water te produceren voor gebruik in huis. Bijvoorbeeld, een lucht-lucht warmtepomp haalt warme lucht van buiten en transporteert deze via een koelmiddelcircuit naar binnen. Vervolgens wordt er door de binnenunit de lucht in de woning verwarmd tot de gewenste temperatuur.

  Warmtepompboiler

  Een warmtepompboiler werkt in principe op dezelfde manier als een warmtepomp. Het systeem maakt gebruik van zowel de technologie van een warmtepomp als de opslagcapaciteit van een boiler. Voor momenten waarop de warmtepomp niet genoeg warmte kan leveren, hebben de meeste warmtepompboilers ook een elektrisch verwarmingselement als back-up.

  Ook is er een verschil in prijs. Wanneer u besluit om een warmtepompboiler aan te schaffen, is uw investering meestal hoger dan bij traditionele boilers. Echter, de kosten zullen doorgaans lager zijn bij het installeren van een volledig huis verwarmingssysteem met een warmtepomp. Dit maakt warmtepompboilers een interessante optie voor huishoudens die willen besparen op energieverbruik, maar niet het budget hebben voor een volledig warmtepompsysteem.

  Warmtepompboiler appartement

  Een warmtepompboiler in een appartement werkt op dezelfde manier als in een normale woning. Toch zijn er wel enkele verschillen om rekening mee te houden. In een appartement is vaak minder ruimte beschikbaar, dus het is belangrijk om te controleren of er voldoende ruimte is voor installatie. Daarnaast is het belangrijk om tijdig andere bewoners te informeren over eventuele aanpassingen aan het leidingwerk en de elektrische aansluiting die nodig is voor de installatie. Het is dus verstandig om goed te inventariseren wat de mogelijkheden en beperkingen zijn in een appartement, voordat u overgaat tot de aanschaf en installatie van een warmtepompboiler.

  Welke warmtepompboiler is geschikt voor mijn woning?

  Het type warmtepompboiler die u nodig heeft, hangt af van het aantal personen in uw huishouden en uw waterverbruik. Voor huishoudens met 1 tot 3 personen is een warmtepompboiler van 200 liter vaak voldoende, terwijl een 260 liter boiler geschikt is voor grotere huishoudens van 3 tot 5 personen. Als u alleen woont of met z’n tweeën bent, kan een 100 of 150 liter boiler meestal volstaan.

  Het is ook belangrijk om naar uw waterverbruik te kijken bij het kiezen van de juiste grootte van de boiler. Als u veel warm water gebruikt voor douchen of wassen, is het verstandig om een grotere boiler te overwegen. Het is daarom handig om een schatting te maken van het waterverbruik in uw huishouden, zodat u de juiste maat warmtepompboiler kunt kiezen die past bij uw behoeften.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit uw regio.

  Formulier >

  Kosten warmtepompboiler

  De prijs van een warmtepompboiler varieert afhankelijk van het merk, type en inhoud van de boiler. Het hangt ook af van hoeveel warm water uw huishouden nodig heeft. Warmtepompboilers beginnen bij €3000. Ondanks de investering bespaart u op lange termijn wel elektriciteitskosten.

  Een warmtepompboiler verbruikt tussen de 500 kW en 1100 kW aan energie per jaar, met kosten variërend tussen €120 en €230 per jaar. In vergelijking met een energieklasse B elektrische boiler, is een warmtepompboiler meer dan 50% tot 70% energiezuiniger. 

  Voor- en nadelen van een warmtepompboiler

  Voordelen:

  Energiezuinig: Zoals eerder vermeld is een warmtepompboiler energiezuinig. Dit komt doordat er gebruik wordt gemaakt van natuurlijke warmtebronnen, bijvoorbeeld de lucht, bodem of grondwater. 

  Efficiëntie: Een warmtepompboiler is efficiënter dan een boiler die werkt op fossiele brandstoffen. 

  Waardevermeerdering op uw woning: Door het plaatsen van een warmtepompboiler, kan de energiezuinigheid van uw woning worden verbeterd. Hierdoor kan het energielabel van uw woning stijgen, wat niet alleen gunstig is voor het milieu, maar ook voor de waarde van de woning.

  Premies: Er zijn verschillende premies beschikbaar die de aanschaf van een warmtepompboiler aantrekkelijk maken voor huiseigenaren. Deze premies zijn bedoeld om de overstap naar duurzame en energiezuinige verwarmingsoplossingen te stimuleren en daarmee bij te dragen aan een meer duurzame samenleving.  Nadelen:

  Hoge kosten: De aanschafprijs van een warmtepompboiler is over het algemeen hoger dan die van een traditionele boiler vanwege de geavanceerde technologie en productiekosten. Deze hogere initiële investering kan een drempel vormen voor sommige huishoudens.

  Beperkte capaciteit voor grote waterverbruikende huishoudens: Een warmtepompboiler kan minder geschikt zijn voor grote huishoudens of woningen met een hoog waterverbruik. Dit komt doordat de warmtepomp in de boiler minder water per uur kan verwarmen in vergelijking met een traditionele boiler. In situaties waarbij er regelmatig een grote vraag is naar warm water, kan het zijn dat een warmtepompboiler niet voldoende capaciteit heeft om aan deze behoefte te voldoen.

  Warmtepomp aanschaffen

  Overtuigd van de vele voordelen van de warmtepomp en benieuwd wat het u precies zal kosten? Vul dan nu vrijblijvend ons formulier in. Op basis van uw wensen matchen wij u aan een aantal warmtepomp specialisten. Zij sturen u een vrijblijvende offerte gevormd naar uw wensen. Op deze manier kunt u makkelijk een aantal warmtepomp offertes vergelijken en zelf besluiten welke volgens u de beste deal is. Zo weet u zeker dat u de juiste keuze maakt!

  Formulier >