Wat is COP en hoe bereken je de waarde?

Start vergelijken
    1. Home
    2. Warmtepompen
    3. Wat is COP en hoe bereken je de waarde?
    6 mins leestijd

    Diverse apparaten die te maken hebben met het verwarmen en/of verkoelen van een omgeving hebben enkele efficiënte waardes, waarvan de COP-waarde er een van is. COP is een afkorting en het staat voor Coefficient of Performance. Wat is COP, hoe wordt het berekend en wat betekent het voor jou? 

    Benieuwd naar welke warmtepomp het beste bij uw situatie past. Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende warmtepomp offertes van specialisten uit de buurt.

    Formulier >

    Wat is COP-waarde?

    We beginnen met de COP betekenis. Simpel gezegd geeft de COP-waarde het rendement aan voor airconditioners, warmtepompen, en soortgelijke apparaten. Dit staat los van de koel- of verwarmingscapaciteit van het apparaat, vaak aangeduid in BTU/h of kW/h. Verschillende bronnen geven warmtepompen een COP-waarde van tussen de 1 en 6, maar let op: dit is geen vaste waarde en is afhankelijk van externe factoren. Een warmtepomp heeft dus niet altijd een rendement tussen de 3 of 5.

    Als voorbeeld: een warmtepomp met een COP-waarde van 5 geeft aan dat er voor elke 1 kW aan energie die verbruikt wordt, er 5 kW aan warmte teruggegeven wordt. Voor een airconditioner betekent een COP-waarde van 5 dat er voor 1 kW aan verbruikte energie, 4 kW aan warmte kan worden afgevoerd.

    COP warmtepomp waarde berekenen

    Om zelf de COP-waarde te berekenen heb je twee factoren nodig: opgenomen en afgegeven-vermogen, in dit geval in kW. Het opgenomen vermogen is het totaal aan energie dat er verbruikt wordt, bijvoorbeeld 1kW. Het afgegeven vermogen is de totale capaciteit die gegeven wordt: bijvoorbeeld 4kW. De COP-waarde bereken je dan als volgt:


    COP-waarde = Afgegeven vermogen (4 kW) / Opgenomen vermogen (1 kW) COP-waarde 4 = 4 kW / 1 kW


    Dit geldt voor verwarming, waarbij de COP-waarde berekenen eenvoudig is. Wanneer je spreekt over verkoeling of airconditioning, dan wordt het lastiger. Omdat we te maken hebben met het verwijderen van warmte uit één ruimte en het omzetten in verkoeling, is er sprake van een theoretisch COP-maximum. Dit heet “Carnot’s Theorem”, genoemd naar Nicolás Léonard Sadi Carnot in 1824. Deze formule geeft de maximale limiet aan efficiency voor warmte/kou conversie.


    COPmax = Tc / Th – Tc


    In de formule staat Tc voor gewenste koude temperatuur, Th staat voor externe temperatuur, warm. Wanneer je verkoelt is de koude temperatuur binnen, wanneer je wilt verwarmen is dit de buitentemperatuur. Vervolgens zetten wij Celcius om naar Kelvin. Dit doe je door 273.15 toe te voegen aan de °C. Bijvoorbeeld:


    COPmax = (21°C + 273,15) / (32°c + 273,15) – ( 21°c + 273,15) COPmax 26.74 = 294,15 / 305,15 – 294,15


    Een gemiddelde airconditioning unit heeft een COP-waarde van 2 tot 4; nog geen tiende als je uitgaat van onze berekening. Voordat wij te ver in de materie duiken is het handiger om onderstaande video’s te bekijken om er meer van te begrijpen.

    Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

    Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit uw regio.

    Formulier >

    Wat zijn factoren die de COP waarde kunnen beïnvloeden?

    • Temperatuur van de warmtebron:
      Warmtepompen werken het meest efficiënt als het temperatuurverschil tussen de warmtebron (bijv. buitenlucht, grondwater) en het verwarmingssysteem klein is. Bij grotere temperatuurverschillen moet de warmtepomp meer energie verbruiken om dezelfde hoeveelheid warmte te leveren, wat resulteert in een lagere COP.
    • Installatiekwaliteit:
      Een goed ontworpen verwarmingssysteem dat past bij de specifieke behoeften van je woning kan de efficiëntie van de warmtepomp maximaliseren.
    • Ontwerp van het verwarmingssysteem:
      Systemen die ontworpen zijn om efficiënt warmte te distribueren, zoals vloerverwarming, verbeteren de prestaties van de warmtepomp.
    • Isolatie van je woning:
      Een goed geïsoleerde woning houdt de warmte beter vast, waardoor de warmtepomp minder hard hoeft te werken om de gewenste binnentemperatuur te krijgen. Door het warmteverlies te minimaliseren, kan de warmtepomp efficiënter werken en een hogere COP bereiken.
    • Stabiliteit van de warmtebron:
      Warmtebronnen met een stabiele temperatuur, zoals grondwater of aardwarmte, zorgen voor consistentere prestaties van de warmtepomp. Dit draagt bij aan een hogere COP.
    • Onderhoud en service:
      Regelmatige inspectie en onderhoud van de warmtepomp zorgen ervoor dat het systeem optimaal blijft functioneren en voorkomt  problemen die de efficiëntie kunnen verminderen.

    Het verschil tussen COP en SCOP

    Het verschil tussen COP en SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) is belangrijk om te weten bij het evalueren van de efficiëntie van warmtepompen. Zoals gezegd meet COP de verhouding tussen de hoeveelheid geproduceerde warmte en de verbruikte energie onder specifieke, ideale omstandigheden. Daarentegen schetst de SCOP een realistischer beeld van de prestaties van een warmtepomp. De SCOP warmtepomp waarde geeft namelijk het gemiddelde rendement over een heel jaar weer. Het grootste verschil tussen COP en SCOP is dat COP geen rekening houdt met de wisselingen van seizoenen. SCOP warmtepomp duidt dus de warmtepomp efficiëntie aan, genomen over een heel jaar. Hierdoor is dit een betrouwbaardere indicator voor het jaarlijkse energieverbruik en de energiebesparingen die een warmtepomp kan bieden.

    Rendement warmtepomp berekenen

    Het (laten) plaatsen van een warmtepomp is een investering die je (in de loop der tijd) terug wilt verdienen. Daarom is het berekenen van het rendement op een warmtepomp dan ook een lastige zaak. Hierop kunnen dan ook geen garanties worden gegeven en het is iets waar je zeker rekening mee moet houden op lange termijn. Wat je wel kunt doen is vrijblijvend bij ons offertes opvragen van 4 verschillende specialisten. Zij kunnen het rendement voor je berekenen en ook bepalen hoe lang het duurt voordat je de investering hebt terugverdiend.

    Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

    Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit uw regio.

    Formulier >

    Hybride warmtepomp offertes

    Via Offerte.be brengen we u in contact met warmtepompinstallateurs door heel België. Op basis van uw wensen matchen wij u aan een aantal warmtepomp specialisten. Zij sturen u vervolgens een vrijblijvende offerte, gevormd naar uw wensen. Op deze manier kunt u makkelijk een aantal hybride warmtepomp-offertes met elkaar vergelijken en zelf besluiten welke volgens u de beste deal is. Zo weet u zeker dat u de juiste keuze maakt!

    Vul nu uw gegevens in en zorg dat u de beste hybride warmtepomp in huis krijgt!

    Vergelijk offertes >

    Veelgestelde vragen

    Wat is een COP warmtepomp waarde?

    COP is een maatstaf rendement warmtepomp, en wordt berekend als de verhouding tussen de hoeveelheid energie die de warmtepomp levert en de hoeveelheid energie die de warmtepomp verbruikt. Het duidt dus de warmtepomp efficiëntie aan.

    Wat is een SCOP warmtepomp waarde?

    De SCOP warmtepomp waarde geeft het gemiddelde rendement over een heel jaar weer. Het grootste verschil tussen COP en SCOP is dat COP geen rekening houdt met de wisselingen van seizoenen. SCOP warmtepomp duidt dus de warmtepomp efficiëntie aan, genomen over een heel jaar.

    Wat is het rendement van een warmtepomp?

    De gemiddelde COP van een warmtepomp ligt tussen 4 en 6. Dit houdt in dat een warmtepomp 4 tot 6 keer meer warmte produceert dan de hoeveelheid elektriciteit die wordt verbruikt. Een COP tussen de 4 en 6 is hetzelfde als een rendement van 400% tot 600%.

    Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

    De terugverdientijd van een warmtepomp is afhankelijk van verschillende factoren, zoals installatiekosten, energieprijzen en eventuele subsidies. Gemiddeld genomen ligt de terugverdientijd tussen de 6 en de 10 jaar. In combinatie met dunne film zonnepanelen en bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en dakisolatie is je terugverdientijd nog korter!