Water-water warmtepomp: kosten, mogelijkheden en werking

Start vergelijken
  1. Home
  2. Warmtepompen
  3. Water-water warmtepomp: kosten, mogelijkheden en werking
  5 mins leestijd

  In de zoektocht naar duurzame verwarmingssystemen is de water-water warmtepomp steeds populairder aan het worden. Deze innovatieve technologie maakt gebruik van de warmte uit de bodem of het grondwater om een woning te verwarmen en van warm water te voorzien. Maar wat zijn nu precies de kosten, mogelijkheden en werking van een water-water warmtepomp? In dit artikel zullen we dieper ingaan op deze vragen en de voordelen van deze milieuvriendelijke verwarmingsoplossing bespreken.

  Benieuwd naar welke warmtepomp het beste bij uw situatie past? Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende warmtepomp offertes van specialisten uit de buurt.

  Formulier >

  Wat is een water-water warmtepomp?

  Een water-water warmtepomp, ook wel bekend als een volledige warmtepomp, is een duurzaam verwarmingssysteem dat op elektriciteit werkt. Zoals eerder vermeld haalt deze warmtepomp warmte uit de bodem of het grondwater en zet dit om in een bruikbare temperatuur om water mee te verwarmen.
  De warmtepomp gebruikt een warmtewisselaar. Deze warmte vervolgens over te brengen naar het verwarmingssysteem van het huis. Op die manier kan de water-water warmtepomp zorgen voor een efficiënte verwarming van de woning, zelfs in koudere periodes. 
  Om ook warm water te kunnen leveren, is er vaak een voorraadvat aanwezig bij de warmtepomp. Dit vat wordt verwarmd door de warmtepomp en zorgt ervoor dat er altijd voldoende warm water beschikbaar is voor bijvoorbeeld douchen, handen wassen en afwassen. 

  Door gebruik te maken van een water-water warmtepomp kan er op een duurzame manier worden voorzien in zowel de verwarming van de woning als de levering van warm water, met als bijkomend voordeel dat het systeem ook bijdraagt aan een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot.

  Kosten van een water-water warmtepomp

  Een water-water warmtepompsysteem is een flinke investering met een prijskaartje vanaf €15.000. Echter, het systeem levert een constant hoog rendement en heeft een redelijke terugverdientijd. Daarnaast zijn er verschillende subsidies en belastingvoordelen beschikbaar om de aanschafkosten te verlagen. Naast de economische aspecten speelt ook het milieu een belangrijke rol bij de keuze voor dit systeem. Dit systeem is namelijk zeer milieuvriendelijk. Ook is het mogelijk om de elektriciteit voor de warmtepomp en compressor op te wekken met zonnepanelen. Verder zijn er diverse manieren om het energieverbruik te optimaliseren door koppelingen met slimme systemen, waardoor nog meer energie kan worden bespaard. Het gebruik van een water-water warmtepompsysteem is dus niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu en draagt bij aan een duurzame toekomst.

  Als u kiest voor een volledig elektrische warmtepomp met buitenunit, kan u op jaarbasis ongeveer €1.000 besparen. Dit bedrag is berekend op basis van de gemiddelde gas- en stroomprijzen van de afgelopen jaren. In deze besparing is ook het vastrecht voor de gasaansluiting meegenomen, aangezien u deze niet langer nodig heeft wanneer u overstapt op een elektrische warmtepomp.

  TypeEnergieverbruik (verwarming en warm water) per jaarGemiddelde kosten per jaar(€1,45 per m3 en €0,25 per kWh)Gemiddelde kosten per jaar(€1,45 per m3 en €0,37 per kWh)
  Hr-ketel1.010 m3 gas + 180 kWh stroom€1.510€1.530
  Vastrecht gasaansluiting€290€290
  Volledig elektrische warmtepomp met buitenunit3.200 kWh€800€1.180
  Besparing per jaar€1.000€640

  Bron: Milieu Centraal

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit uw regio.

  Formulier >

  Premies

  In Vlaanderen zijn er verschillende premies beschikbaar voor wie energiebesparende maatregelen wil nemen aan zijn woning. Zo kunt u een beroep doen op de Mijn VerbouwPremie van de Vlaamse overheid, de Totaalrenovatiebonus (BENO-pass) en de EPC-labelpremie van netbeheerder Fluvius. De Totaalrenovatiebonus geldt voor wie investeert in drie of meer energiebesparende maatregelen, waarvan minstens één is aangevraagd voor 1 juli 2022. De BENO-pass is niet langer beschikbaar voor activatie. De EPC-labelpremie is bedoeld voor woningen met een slecht energielabel die binnen vijf jaar minstens label C moeten behalen. Deze premie kan worden gecombineerd met de andere twee premies. In Wallonië kunt u  financiële steun aanvragen via de Habitation-premie en in Brussel zijn er de Renolution-premies beschikbaar.

  Voor bepaalde soorten warmtepompen kunt u in aanmerking komen voor een premie. Dit zijn onder andere: lucht-lucht warmtepompen, lucht-water warmtepompen, water-water warmtepompen, hybride warmtepompen en geothermische warmtepompen.

  Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

  Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit uw regio.

  Formulier >

  Werking water-water warmtepomp

  Om een water-water warmtepomp correct te laten functioneren, worden er twee putten geboord bij de woning: een pompput en een retourput. Deze putten liggen op een diepte van 25 tot 150 meter, afhankelijk van de bodemsamenstelling. Het grondwater wordt uit de pompput gepompt en vervolgens naar de warmtepomp geleid. Hier geeft het warmte aan het systeem af. Het afgekoelde water wordt vervolgens via de retourput weer teruggevoerd in de grond.

  Het is belangrijk dat het water tijdens dit proces niet in contact komt met de buitenlucht om oxidatie en kalkafzetting te voorkomen. Daarom worden de putten zorgvuldig afgedicht. De water-water warmtepomp is het centrale onderdeel van het systeem. Met een kleine hoeveelheid elektriciteit kan de warmtepomp warmte onttrekken aan het grondwater en deze gebruiken om nog meer warmte te genereren. 

  Voor- en nadelen water-water warmtepomp

  Hieronder bespreken we enkele voor- en nadelen van een water-water warmtepomp. 

  Voordelen

  Stabiele warmtevoorziening: water-water warmtepompen zorgen het hele jaar door voor een stabiele warmtevoorziening, waardoor u nauwelijks nog een verwarmingsketel nodig hebt als ondersteuning.

  Minimale grondoppervlak: omdat het systeem verticaal wordt geïnstalleerd, is er weinig grondoppervlak nodig.  

  Meerdere functies: het grondwater dat wordt gebruikt voor de warmtepomp kunt u ook gebruiken voor het besproeien van uw tuin of het doorspoelen van uw toilet. 

  Geschikt voor koelen: op warme zomerdagen helpt het ook om uw woning te koelen.

  Besparing: de besparing van dit systeem is het hoogst in vergelijking met andere warmtepompsystemen.  Nadelen

  Duur: water-water warmtepompen zijn een stuk duurder dan andere soorten warmtepompen vanwege de hoge installatiekosten, vooral als het grondwater diep in de grond ligt. 

  Krachtig systeem: water-water warmtepompen zijn vaak krachtiger omdat ze al het water verwarmen en niet slechts een gedeelte ervan. 

  Energierendement en besparingen

  Een water-water warmtepomp heeft over het algemeen een hoog energierendement, met een gemiddelde COP (Coëfficiënt of Performance) van ongeveer 4 tot 5. Dit betekent dat de warmtepomp 4 tot 5 keer meer energie produceert dan dat hij verbruikt. Door het gebruik van een water-water warmtepomp kunt u aanzienlijke besparingen realiseren op uw energierekening, omdat u minder afhankelijk bent van traditionele energiebronnen, zoals gas of elektriciteit. Deze besparingen kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals het type woning, de isolatie, het energieverbruik en de efficiëntie van de warmtepomp. Over het algemeen wordt verwacht dat water-water warmtepompen aanzienlijk kunnen besparen in vergelijking met conventionele verwarmingssystemen.