In 2021 werd door de Vlaamse regering het klimaatakkoord aangenomen waarin werd vastgesteld dat alle nieuwe woningen tegen 2026 niet langer afhankelijk zouden zijn van fossiele brandstoffen zoals stookolie en aardgas. Nu wordt die deadline vervroegd naar 2025. In 2022 werd het eerste verbod ingevoerd op het installeren van nieuwe stookolieketels, wat het begin markeerde van een snellere overgang naar duurzamere energiebronnen. Vanaf 2025 worden elektrische warmtepompen de norm voor nieuwbouwwoningen.
Stefan van UPVolt, een bedrijf gespecialiseerd in duurzame energieoplossingen en partner van Offerte.be, benadrukt het belang van goed energieadvies. Een warmtepomp, die warmte uit verschillende bronnen rondom het huis haalt, kan het gasverbruik met 80% verminderen. “Niet iedereen staat erbij stil dat vaak het merendeel van de energie die u gebruikt in huis wordt gebruikt om uw woning en uw water te verwarmen. Een hele goede oplossing is een warmtepomp in combinatie met een zonneboiler en wat zonnepanelen, dan heeft u uw woning op energiegebied neutraal gemaakt en bespaart u enorm op de maandelijkse kosten.”
De kosten van een warmtepomp variëren afhankelijk van het type, maar de prestaties verbeteren sterk in goed geïsoleerde huizen. Let bij de aanschaf op de COP-waarde. Deze geeft aan hoe efficiënt de warmtepomp elektriciteit omzet in warmte. Heeft een warmtepomp een COP-waarde van 5? Dan levert de warmtepomp voor elke 1 kWh elektriciteit die het systeem verbruikt 5 kWh aan warmte terug. Een elektrische warmtepomp heeft doorgaans een COP tussen 4 en 6, wat overeenkomt met een rendement van 400% tot 600%. In vergelijking behaalt een cv-ketel slechts een rendement van 90% – 100%.
Gezien het gestelde doel voor 2025 helpt uw overheid u graag een handje bij de aanschaf van een warmtepomp, u kunt via de MijnVerbouwpremie een subsidie aanvragen. Elke eigenaar en investeerder in bestaande woon- en niet-woongebouwen komt in aanmerking voor een premie voor het plaatsen van een nieuwe warmtepomp. U kunt voor wel 4 verschillende typen warmtepompen een subsidie aanvragen, klik voor alle informatie op deze link.
Meer weten over warmtepompen en de mogelijkheden voor uw woning? Vraag nu offertes op via Offerte.be en laat u adviseren!