Lucht-lucht warmtepompen: kosten, mogelijkheden en werking

Start vergelijken
    1. Home
    2. Warmtepompen
    3. Lucht-lucht warmtepompen: kosten, mogelijkheden en werking
    5 mins leestijd

    Een lucht-lucht warmtepomp is een efficiënt en veelzijdig systeem dat zowel kan koelen als verwarmen door gebruik te maken van de buitenlucht. Met een relatief lagere prijs en eenvoudige installatie is het een aantrekkelijke optie voor het verhogen van het wooncomfort met behulp van duurzame energie. In dit artikel worden de kosten, werking, voor- en nadelen, en installatie van een lucht-lucht warmtepomp besproken.

    Benieuwd naar welke warmtepomp het beste bij uw situatie past. Vul dan ons formulier in en ontvang vrijblijvende warmtepomp offertes van specialisten uit de buurt.

    Formulier >

    Wat is een lucht-lucht warmtepomp?

    Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit zowel een binnen- als een buitendeel. Via het buitenste deel wordt lucht van buiten aangezogen en daar wordt energie uit gehaald om warmte of koelte te creëren. De geproduceerde warme of koele lucht wordt vervolgens via het binnendeel de ruimte ingeblazen. Hierdoor ontstaat een aangename temperatuur in uw woning.

    Prijs lucht-lucht warmtepomp

    Een lucht-lucht warmtepomp is over het algemeen goedkoper dan andere types warmtepompen. Dit type begint over het algemeen bij een startprijs van €2.500. De kosten kunnen echter oplopen wanneer er meerdere binnen-units nodig zijn. Het is aan te raden om te controleren of er mogelijk premies beschikbaar zijn in uw gemeente.

    Ontdek uw opties en vraag vandaag nog een offerte aan voor een betaalbare en efficiënte warmtepompinstallatie. 

    Werking lucht-lucht warmtepomp

    Met een warmtepomp wordt de woning verwarmd met behulp van duurzame energie. Bij het koelen van de ruimte neemt de warmtepomp juist warmte uit de binnenlucht en voert deze af naar buiten, waardoor de ruimte wordt gekoeld. De warmtepomp produceert geen koude lucht, maar regelt de temperatuur in de ruimte door warmte te onttrekken of af te voeren.

    Door het gebruik van zonnepanelen kunt u het extra stroomverbruik van de warmtepomp gedeeltelijk zelf opwekken. Hierdoor vormen zonnepanelen en een lucht-lucht warmtepomp een goede combinatie, omdat u op die manier duurzame energie kunt gebruiken en besparen.

    Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

    Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit uw regio.

    Formulier >

    Voor- en nadelen lucht-lucht warmtepomp

    Voordelen

    Besparing energiekosten: Een lucht-lucht warmtepomp gebruikt elektriciteit om uw woning te verwarmen, waardoor u minder afhankelijk bent van gas en geld kunt besparen op energiekosten.

    Besparing energiekosten: Een lucht-lucht warmtepomp gebruikt elektriciteit om uw woning te verwarmen, waardoor u minder afhankelijk bent van gas en geld kunt besparen op energiekosten.

    Prettige wooncomfort: Een warmtepomp zorgt het hele jaar door voor een aangename temperatuur in huis, wat bijdraagt aan een verhoogd wooncomfort.

    Schone lucht: Door de buitenlucht te filteren, zorgt de warmtepomp voor een gezonde en frisse luchtkwaliteit binnenshuis.

    Meerdere ruimtes koelen/verwarmen: Door meerdere binnenunits aan te sluiten op één buitenunit, is het mogelijk om meerdere kamers gelijktijdig te verwarmen of te koelen.



    Nadelen

    Minder efficiënt bij koud weer: Bij koud weer werkt een lucht-lucht warmtepomp minder efficiënt, doordat er minder energie uit de lucht onttrokken kan worden. Daarom kan bij-verwarming nodig zijn.

    Niet geschikt om te combineren met bestaande radiatoren of vloerverwarming: Bit type warmtepomp is niet geschikt om te combineren met bestaande radiatoren of vloerverwarming. Dit komt doordat de warmte wordt verspreid via een binnenunit die warme lucht de ruimte in blaast en niet via water zoals bij radiatoren of vloerverwarming.

    Niet geschikt in grote ruimtes: Het is meer geschikt voor individuele ruimtes of kleine appartementen dan voor grote woningen. In grote woningen met veel verschillende ruimtes kan het kostbaar zijn om in elke ruimte een binnenunit te installeren voor het verspreiden van warme lucht. Voor grotere woningen is een lucht-water warmtepomp vaak een betere optie. 

    Tapwater: Een lucht-lucht warmtepomp verwarmt het tapwater niet.

    Installatie lucht-lucht warmtepomp

    De installatie van een lucht-lucht warmtepomp is eenvoudig en kan snel worden gerealiseerd. In de meeste gevallen zijn installateurs binnen een paar uur klaar. De buitenunit van de warmtepomp kan op verschillende plekken worden geplaatst, zoals op de grond, aan de buitenmuur of op een plat dak. Het is ook belangrijk om rekening te houden met geluidsoverlast, aangezien de buitenunit geluid maakt wanneer deze in werking is.

    Om de warme of koude lucht de woning in te blazen, zijn één of meerdere binnen-units nodig. Deze binnen-units worden in de ruimtes geplaatst die verwarmd of gekoeld moeten worden. Er zijn verschillende soorten binnen-units beschikbaar, zoals plafondunits, wandunits en kanaalunits. 

    Als er radiatoren of vloerverwarming aanwezig zijn, is een lucht-water warmtepomp in de meeste gevallen een betere optie.

    Gratis vergelijken, geen verplichtingen!

    Vul uw wensen in en ontvang tot 4 verschillende offertes van installatie bedrijven en specialisten uit uw regio.

    Formulier >

    Energierendement en besparingen

    De COP van een lucht-lucht warmtepomp kan variëren, maar gemiddeld genomen heeft een lucht-lucht warmtepomp een COP-waarde van ongeveer 3 tot 4. Dit betekent dat voor elke eenheid elektriciteit die de warmtepomp verbruikt, er 3 tot 4 eenheden warmte worden geproduceerd. De COP-waarde geeft het rendement aan voor warmtepompen. Het exacte rendement hangt af van verschillende factoren, zoals de buitentemperatuur, het vermogen van de warmtepomp en de kwaliteit van de installatie. De vuistregel is dat hoe hoger de COP-waarde, hoe efficiënter de warmtepomp is.

    Warmtepomp aanschaffen

    Overtuigd van de vele voordelen van de warmtepomp en benieuwd wat het u precies zal kosten? Vul dan nu vrijblijvend ons formulier in. Op basis van uw wensen matchen wij u aan een aantal warmtepomp specialisten. Zij sturen u een vrijblijvende offerte gevormd naar uw wensen. Op deze manier kunt u makkelijk een aantal warmtepomp offertes vergelijken en zelf besluiten welke volgens u de beste deal is. Zo weet u zeker dat u de juiste keuze maakt!

    Formulier >