Wat is SEA en hoe zet u het in voor uw bedrijf?

 1. Home
 2. Ondernemersgids
 3. Marketing
 4. Wat is SEA en hoe zet u het in voor uw bedrijf?
4 mins leestijd

In dit artikel vertellen we u wat SEA precies betekent. Naast de definitie van SEA vertellen we u ook hoe u dit het best kan toepassen voor uw onderneming.

Inhoudsopgave

Wat is SEA?

SEA is een afkorting voor Search Engine Advertising en is onderdeel van Search Engine Marketing. Search Engine Marketing staat voor zoekmachine marketing en is een strategie waarmee uw webpagina’s vindbaar maakt.

Het verschil tussen SEO en SEA is dat u met SEA adverteren en geld uitgeeft voor verhoogde zichtbaarheid. Bij SEO gaat het puur om inhoudelijke context en optimalisatie en de resultaten daarvan zijn niet direct inzichtelijk. Door SEA komt u boven in de zoekresultaten te staan omdat u adverteert. In beide gevallen wordt uw webpagina sneller vindbaar in zoekresultaten. Dit zorgt voor betere effectiviteit op het gebied van marketing en reclamecampagnes.

Via SEA kunnen mensen uw pagina vinden via een advertentie. Tegen een betaling kunt u advertenties plaatsen naast de zoekresultaten. Als de gebruiker een door uw gekozen woord of woordgroep intypt, verschijnt uw webpagina bij de zoekresultaten. De adverteerder betaalt wanneer de gebruiker op de advertentie klikt. U kunt SEA advertenties herkennen aan het “Advertentie-icoontje” bij webpagina’s tussen de zoekresultaten.

SEA wordt het meest gebruikt op Google, Google heeft het grootste marktaandeel op het gebied van zoekmachines. SEA kan op verschillende soorten zoekmachines worden toegepast, denk bijvoorbeeld aan Google, Bing, Youtube en Google shopping.

Lees ook: “Wat is SEO en hoe zet u het in voor uw bedrijf?

Waarom SEA gebruiken?

Tegenwoordig wordt internet veel en op allerlei manieren gebruikt. Als u een probleem of vraag heeft, kunt u waarschijnlijk met één zoekopdracht hierop antwoord krijgen. Zoekmachine gebruikers klikken vaak op de zoekresultaten die bovenaan staan.

Door SEA kunt u ervoor zorgen dat uw bedrijf bovenaan de zoekresultaten komt te staan. Hierdoor wordt u makkelijker vindbaar in zoekmachines. Dit betekent dat zoekmachine gebruikers sneller uw bedrijf treffen als ze een woord of woordgroep intypen dat aansluit op uw bedrijf. Dit verhoogt de effectiviteit van het genereren voor meer bezoekers en nieuwe klanten op uw website.

SEA voordelen

Het toepassen van SEA heeft vele voordelen;

 • U betaalt bijvoorbeeld voor een bepaald aantal bezoekers of een bereik.
 • Er is een duidelijk overzicht van kosten wat u per campagne betaald. U bepaalt zelf wat u per campagne uitgeeft.
 • Er is een duidelijk overzicht over de resultaten die u met SEA behaald. Hierdoor kunt u goed aflezen wat er goed en fout gaat.
 • Het gebruik én de mogelijkheden van internet blijven zich ontwikkelen. Meer kennis over SEA helpt u in de toekomst bij adverteren.

Hoe kunt u zelf met SEA aan de slag gaan?

Het is mogelijk om zelf SEA te gebruiken en in te zetten. Dit is niet heel gemakkelijk, het kost tijd en moeite. U heeft een bepaalde kennis nodig om dit efficiënt toe te passen. Daarom is het erg belangrijk dat u u eerst goed inleest in de basis, zodat u weet wat u te doen staat.

Allereerst moet u kijken naar welk bedrag u maximaal wilt uitgeven aan SEA campagnes. Neem een kijkje naar de resultaten van uw website in de zoekmachine waarop u wilt adverteren. Aan de hand van deze resultaten kunt u zoekwoorden (keywords) koppelen aan webpagina’s en erachter komen hoe uw webpagina het best vindbaar wordt. Er zijn tools beschikbaar waarmee u de beste keywords vindt die bij uw webpagina passen.Het is erg belangrijk dat u deze keywords achterhaald, want hierdoor optimaliseert u content en webpagina’s.

De lay-out en werking van uw website is erg belangrijk. Een website moet voldoen aan een bepaald aantal eisen om goed te kunnen functioneren. Als u SEA toepast op uw website is het handig om uzelf de volgende vragen te stellen:

 • Is mijn website gemakkelijk te navigeren?
 • Is mijn website overzichtelijk en professioneel genoeg?
 • Werkt mijn website snel genoeg? “
 • Met driemaal een positief antwoord en de nodige SEA kennis in huis gaat u (eenvoudig) aan de slag om SEA toe te passen voor uw website.

SEA uitbesteden?

Een andere optie is om SEA werkzaamheden uit te laten besteden. Niet voor niets zijn er SEA experts op de markt die zich hier volledig op richten. Wanneer u dit uitbesteed, dan betaalt u voor de service van SEA professionals, die er voor zorgen dat dit proces goed verloopt. Hierdoor bespaart u tijd en krijgt u meer zekerheid op het gebied van SEA.

Populaire artikelen