Kruipruimte isolatie

Start vergelijken
    1. Home
    2. Isolatie
    3. Kruipruimte isoleren? vergelijk de kosten en lees alles wat je moet weten
    7 mins leestijd

    Wist je dat je gemiddeld 10 tot 15% kunt besparen op je energiekosten door je kruipruimte te isoleren? Dit is de ruimte onder de begane vloer van je huis. Vocht trekt, vanuit de kruipruimte, je huis in. Kou en vocht veroorzaken een onbehaaglijk woonklimaat. Heb je vaak koude voeten als je door je huis loopt? Heb je last van schimmelplekken op de muren of in de meterkast?

    Je kunt de luchtvochtigheid in huis verlagen door de kruipruimte onder je begane grond grondig aan te pakken. Welke isolatiemethoden voor je kruipruimte zijn gangbaar? Ga je voor vloerisolatie of bodemisolatie? Welke isolatiematerialen zijn geschikt voor jouw kruipkelder? Lees meer over de mogelijkheden of vraag direct gratis en vrijblijvend 3 offertes op voor kruipruimte isolatie.

    Wat is een kruipruimte?

    Een ander woord voor kruipruimte is kruipkelder. Deze ruimte, direct onder de begane vloer van je huis, is een natuurlijke barrière tussen de nattige ondergrond en de vloer van jouw huis. Vaak is deze tussenruimte maar 70 tot 80 centimeter hoog. Diverse leidingen voor afvoer, elektra en gas bevinden zich in dit specifieke vertrek.

    Bedenk dat het vocht uit de aarde in de kruipruimte trekt. Leidingen kunnen roesten. Soms zijn er speciale ventilatieopeningen in de gevel om het overtollige vocht uit de kruipkelder af te voeren. Vaak is dit niet afdoende. Soms staat er zelfs een flinke laag water in deze ruimte. Je kruipkelder isoleren is dan absoluut aan te raden!

    Wanneer is isolatie van kruipruimte dé oplossing?

    Vochtige en koude lucht trekt, vanuit de kruipruimte, je woning en je persoonlijke leefruimte in. Heb je last van vocht- of schimmelplekken op de muren? Een muffe lucht in huis? Je kruipruimte isoleren is dé manier om deze problemen effectief te lijf te gaan. Niet iedereen heeft een makkelijke en toegankelijke kruipruimte onder de vloer. Gelukkig kunnen ook de minder toegankelijke kelders goed geïsoleerd worden. Ga voor een warm aanvoelende vloer en lekkere warme voeten!

    Vloerisolatie of bodemisolatie?

    De toegankelijkheid van jouw kruipkelder én de mate van het vochtprobleem bepalen welke isolatiemethode gekozen zal worden: isolatie van de vloer of isolatie van de bodem. Bij vloerisolatie van kruipruimte komt er een isolatielaag onder je vloer. Bij bodemisolatie wordt de bodem van je kruipruimte geïsoleerd.

    • Vloerisolatie
      Het aanbrengen van een isolatielaag onder je begane vloer is alleen mogelijk als de kruipruimte hoog genoeg is. Dit is van belang om het isolatiemateriaal correct te kunnen bevestigen. Diverse isolatiematerialen kunnen toegepast worden. Denk hierbij aan: isolatieplaten (PUR, EPS, PIR), isolatiefolie, glaswoldekens, jetspray of gespoten schuim (PUR).

    Isolatieplaten worden tegen het plafond van de kruipruimte geplaatst. Bepaalde vloerisolatiematerialen hebben een dampscherm. Dit is een extra laag om vochtproblemen tegen te houden. Vaak gaat het hier om een isolerende folie. De gespoten isolatiematerialen (jetspray, gespoten schuim) resulteren in een uitgestreken en gelijkmatige laag onder de begane vloer. Deze substanties zijn niet gevoelig voor vocht en houden zo het overtollige vocht buitenshuis.

    Soms wordt er gekozen voor een combinatie van vloerisolatie en bodemisolatie. Door de ondergrond af te dekken met een speciaal bodemzeil, kan het vocht niet verdampen.

    • Bodemisolatie
      Een goede bodemisolatie, op de bodem van je kruipkelder, houdt de kou en het vocht onder de isolerende laag. Dit resulteert in een warmere en drogere lucht boven de isolerende laag. Dit merk je gelijk in je woning én in je portemonnee. Je hoeft minder te stoken om je huis warm te krijgen.

    Het aanbrengen van een geschikte bodemisolatie kan in elke kruipruimte, óók in de kruipkelders die vrij laag zijn. Heeft jouw kruipruimte voldoende ruimte? Een isolerende laag van isolatiechips is heel geschikt. Heb je maar 30 centimeter onder je begane vloer of zelfs minder? Denk dan aan een isolerende laag van isolatieparels. Deze parels kunnen de allerkleinste hoekjes probleemloos vullen.

    Wist je dat schelpen een vochtwerende werking hebben? Eeuwenlang werden schelpen ingezet om de bodem goed te isoleren. De isolerende werking van schelpen gaat helaas verloren als ze onder een laagje water komen te staan. Heb je vaak last van een flinke laag water in je kruipkelder? Kies dan niet voor schelpen, maar voor moderne isolatiechips. Deze perfect isolerende chips zijn heel licht en blijven drijven als het grondwater stijgt.

    Een voordeel van de isolatiechips is dat je kruipruimte vrij toegankelijk blijft. Wil je later werkzaamheden uitvoeren aan leidingen of bedrading, dan zijn de lichte isolatiechips eenvoudig opzij te schuiven. De moderne isolatiechips hebben een uitstekende isolatiewaarde. Zo kun je, ieder jaar weer, flink besparen op je energierekening.

    Welke voordelen biedt het isoleren van kruipruimte?

    Waarom kies je voor deze vorm van isolatie? Na nauwkeurige vloerisolatie van de kruipruimte, voelt je vloer aanmerkelijk warmer aan. In de wintermaanden blijft je huis op een fijne temperatuur zonder dat je enorm hoeft te stoken. Een perfecte isolatie houdt het vocht buitenshuis, evenals de bijbehorende bedompte lucht en onfrisse geur. Een droge kruipruimte voorkomt schimmelvorming en je vloer blijft intact. Bedenk dat je, na de correct uitgevoerde isolatiewerkzaamheden, zult besparen op je energiekosten.

    Dit zijn de verschillende voordelen:

    • Aanzienlijke besparing op energiekosten
    • Einde van vochtprobleem in huis
    • Opmerkelijke verlaging van luchtvochtigheid
    • Aangename warme vloer
    • Comfortabel gevoel in huis
    • Geen schimmels op de muren
    • Geen stank door overtollig vocht
    • Isolatie is eenvoudig en effectief

    Waarom is een vochtige kruipruimte problematisch?

    In ons kleine kikkerland hebben veel woningen flinke overlast van een hoog grondwaterpeil. De ondergrond van veel woningen is te vochtig. Verdamping van dit vocht in je kruipkelder leidt tot condensatie tegen de onderkant van je begane vloer. Herken je dit probleem? De waterdruppels hangen dan aan de onderkant van je balken.

    Vocht en hout gaan niet samen. De houten balken raken aangetast door de hoge vochtigheid. Dit resulteert in schimmels en houtrot. Balken en houten vloeren kunnen rotten.

    De condens in je kruipkelder zorgt helaas ook voor een hogere luchtvochtigheid in je huis. Vochtige lucht laat zich slecht verwarmen. Een vochtige vloer voelt killer aan. Je verliest energie via de vloer. Een droge lucht is aangenamer en wordt sneller warm. Je verwarming hoeft geen overuren te draaien.

    Een vochtige kruipruimte resulteert vaak in schimmelvorming in je meterkast. De leidingen in je kruipkelder staan immers in verbinding met je meterkast. Ongewenste condens trekt naar boven en schimmels zijn het gevolg. Hetzelfde geldt voor de muren in je kamers. Het vocht vindt een weg naar de muren en tast je huis aan. Schimmel- en vochtplekken worden zichtbaar.

    Welke kosten mag je verwachten?

    Zijn de kosten van kruipruimte isoleren te overzien? De prijzen van kruipruimte isolatie hangen af van een aantal factoren:

    1. Hoe toegankelijk is jouw kruipruimte?
    2. Welke isolatiemethode wordt toegepast?
    3. Waar woon je?

    In het algemeen kun je rekenen op een tarief vanaf 50 euro per vierkante meter. Als de diverse voordelen (subsidies, premies, verlaagd btw-tarief) zijn afgetrokken, kan de prijs uitkomen op 10 tot 20 euro per vierkante meter. Bedenk dat je, na isolatie, minder energie zult verbruiken. Zo heb je de kosten van de kruipruimte isolatie na 5 tot 10 jaar terugverdiend.

    Vind een professionele isolatiespecialist

    Kruipruimte isoleren zal je definitief verlossen van de bovenstaande problemen. Deze vorm van isolatie is niet alleen positief voor je portemonnee, maar ook voor je wooncomfort. Bovendien is het uitermate gunstig voor het milieu. Vraag je je af welke isolatiemethode geschikt is voor jouw kruipruimte?

    Het isoleren van een vloer en/of een bodem is gespecialiseerd werk. Met name de bevestiging van isolatiefolie of thermokussens vereisen professionele aandacht. De allerkleinste beschadiging van isolatiefolie betekent immers een vermindering van de isolatie.

    Wist je dat er specifieke apparatuur nodig is voor jetspray of gespoten schuim? Ook het mengen van PUR is een specialistische taak. Eventuele giftige dampen kunnen vrijkomen. Het is uiterst belangrijk dat het mengproces correct wordt uitgevoerd. Ga niet zelf klussen om je kruipkelder te isoleren, maar schakel een professionele isolatiespecialist in.

    Vraag drie gratis offertes op
    Wil je een gedetailleerd beeld van de kosten die kruipruimte isoleren met zich meebrengt? Vergelijk de prijzen van de diverse isolatiespecialisten. Je kunt drie gratis offertes aanvragen door dit formulier in te vullen. Laat je uitgebreid adviseren over de bodem- en vloerisolatie. Zoek en vind hét perfecte isolatiebedrijf dat alle gewenste isolatiewerkzaamheden voor je kan uitvoeren!

    Offerte
    Average rating:  
     0 reviews